BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mitől vonzó befektetési célpont egy cég?

Négy alapvető tényező határozza meg, hogy vonzónak tartanak-e a magántőke-befektetők egy céget.

Mi azt szeretnénk, hogy az alapítók éveken át együttműködjenek velünk – mondta Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója, akit arról kérdeztünk, hogy milyen szerepet játszik ma a magántőke a vállalatok életében, illetve a régióban. A szakember az egyik előadója lesz a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) Magántőke, Kockázati Tőke és Vállalati Pénzügyek Kelet-Közép-Európában című június 11-i konferenciájának (http://www.hvca.hu/hu/program/).

– Mit kínál a kelet-közép-európai/délkelet-európai magántőke a cégtulajdonosok és alapítók számára?

- Az alapítók és tulajdonosok erősen kötődnek a vállalathoz. Szeretnék látni, hogy a márka fennmarad, és „gyermekük” jó kézbe kerül. Ez az a pont, ahol a magántőke megnyugtatóbb megoldást kínál egy stratégiai befektetőnél. Mi azt szeretnénk, hogy az alapítók éveken át együttműködjenek velünk.

- Milyen vonzó tulajdonságokat keresnek a befektetésre kiválasztott kelet-közép-európai vállalatokban?

– A négy legfontosabb általunk keresett tulajdonság: növekedés a vállalat működésének piacain, cashflow-termelő képesség – nagyon szívesen fektetünk olyan cégekbe, amelyek nem csak nyereségesek, hanem a készpénztermelő potenciáljuk is magas, a menedzsment minősége – ami kiemelten fontos, illetve a megfelelő vállalatirányítás és jelentéskészítés. Az is lényeges szempont, hogy a tulajdonos készségesnek mutatkozzon az eladásra.

– Befektetési szempontból melyek a legvonzóbb kelet-közép-európai/délkelet-európai gazdaságok?

- A pénzügyi szolgáltatói és bankszektor átszervezése után Szlovénia egyre aktívabb, emiatt jelentősen megnőtt a tranzakciók száma. Délkelet-Európában, azon belül Szlovéniában és Bulgáriában élénkül a gazdasági aktivitás, javulnak a növekedési kilátások, és erősödik az érdeklődés egyes helyi szereplők regionális és globális növekedési célkitűzéseinek finanszírozása iránt. Eközben továbbra is Lengyelország a leglikvidebb piac, jelentős és megbízható tranzakció-volumennel. Persze minden régiónak és országnak megvan a saját története.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.