BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikerül végre megállapodni az iráni atomról?

Alig néhány nap áll a tárgyalóküldöttségek rendelkezésére ahhoz, hogy véglegesítsék a megállapodást az iráni nukleáris programról - írja a Népszava.

Menetrend szerint június 30-ig kell az április 2-án elfogadott keretmegegyezés részleteit elfogadni. Amennyiben ez sikerül, Irán lehetőséget kap a polgári célú, békés nukleáris nevékenységre, és feloldják az ellene hatályban lévő nemzetközi szankciókat. Iránnak azonban el kell fogadnia a nemzetközi ellenőrzést.

Ennek érdekében az osztrák fővárosban újra tárgyalóasztalhoz ültek a Hatok - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - és Irán képviselői. A tárgyalás egyik legkényesebb pontja az ellenőrzés kérdése és a szankciók, ebben kellene mindenki számára elfogadható kompromisszumot találni a bécsi delegációknak.

A Coburg palotában máig tanácskoznak a szakértők, jövő héttől már a külügyminiszterek is csatlakoznak az egyeztetéshez, mindenekelőtt John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.