BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Magyar Telekom tartja az osztalékra vonatkozó tervét

Erős negyedévet zárt a Magyar Telekom Nyrt., de ez nem érte meglepetésként a cégvezetést, mert összhangban volt az idei évi várakozásokkal és a cég stratégiájával – mondta Szabó János, a társaság vezérigazgató-helyettese. Szerinte jó esély van arra, hogy az éves célkitűzések a felső határon teljesüljenek.

Korábban az idei év után kilátásba helyezett részvényenként legalább 15 forintos osztalék tarthatónak látszik – mondta Szabó, aki szerint nem szükséges a társaság osztalékpolitikájának felülvizsgálata. Ám az év második felében lehetnek olyan tényezők, amelyek befolyásolják a cég működését. Egyebek között a Digi mielőbbi piacra lépésével is számolni kell – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.

A Telekom szerda este nyilvánosságra hozta a második negyedévre vonatkozó számait, és e szerint a csoport idei második negyedévi bevételei 4,4 százalékkal, 151,8 milliárd forintról 158,5 milliárd forintra nőttek, az EBITDA-ráta pedig 5,2 százalékkal, 52,2 százalékra gyarapodott. Ezekben a magyarországi szegmens teljesítménye meghatározó volt, de a macedón és a montenegrói leányvállalatnál is javulás érezhető – mondta a vezérigazgató-helyettes. Gyakorlatilag minden szegmensben növekedett a cég: a T-Systems Magyarország Zrt.-nél is megfordult a trend, ennek köszönhetően a Telekom-leány bevétele 14,4 százalékkal gyarapodott a vizsgált időszakban a bázishoz képest.

Az összbevétel növekedéséből jelentősen kivette a részét az energiaszolgáltatás is. A lakossági energia piacáról év közepétől száll ki a Telekom, és ennek hatásai még nem jelenhettek meg a féléves számokban. A gázüzletág éves szinten 10 milliárd forintos árbevételt hozott. Ez fog kiesni – mondta a vezérigazgató. Az előbbieken kívül a vezetékes bevételek is növekedtek az időszak alatt. Tovább emelkedtek a tartozék- és mobiladat-bevételek is, amit azonban ellensúlyozott a mobilágazatban a hangalapú kis- és nagykereskedelmi bevételek csökkenése. Utóbbinak a visszaesését a mobilhívás-végződtetési díjak 2015. április 1-je óta hatályos jelentős csökkenése okozta.

A társaság az első fél évben 315,45 milliárd forint árbevételt és 15,0 milliárd forint nyereséget ért el, a bevétel 3,9 százalékkal nagyobb, míg az eredmény 8,4 százalékkal kisebb a tavalyi év azonos időszakáénál. A hathavi EBITDA 94,64 milliárd forintot tett ki, ez 5 százalékos javulás az egy évvel korábbihoz képest. A nemrég felvásárolt GTS-nek is szerepe volt a bevétel gyarapításában, a cég 2,5 milliárd forinttal járult hozzá a bevételhez, miközben EBITDA-ja 0,5 milliárd forint volt.

A távközlési cég az ügyfelek még jobb kiszolgálásának érdekében több fejlesztést is végrehajtott. Az első fél évben százezer háztartást értek el új széles sávú vezetékkel,. A beruházás nagyobbik része még hátravan, a cél ugyanis az, hogy az év végéig 440 ezer háztartáshoz juttassák el a vezetékes széles sávú hálózatot. A mobilhálózatban a 4G lefedettsége elérte a 91 százalékot a fél év végére, és az elmúlt időszakban a 4G-adatforgalom már meghaladta a 3G-adatforgalmat – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.