BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas drónt vet be a Facebook az internetelérés bővítésére

Óriási, 41 méteres szárnyfesztávolságú drónt vetne be a Facebook annak érdekében, hogy a nehezen megközelíthető, egyéb hálózati infrastruktúrával le nem fedett helyeken élők számára is elérhetővé tegyék az internetet. A társaság által készített, hatalmas szárnyakkal rendelkező, mégis mindössze néhány száz kilogrammos robotrepülővel egyelőre földi teszteket végeznek, és várhatóan csak jövőre emelkedik majd levegőbe. Az elképzelések szerint az Aquila-projekt keretében megépülő szuperdrónok 18 ezer és 27 ezer méter közötti magasságban repülnének, és akár 90 napig is a levegőben maradhatnak. Az adattovábbításhoz lézertechnológiát használnak, amellyel az eddigi kísérletek során másodpercenként 10 gigabites adatátviteli sebesség volt a csúcs.

A Facebook és a cég által létrehozott Internet.org nevű szervezet komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél több helyre eljuttassák az internetet. A drónok mellett műholdakkal is kísérleteznek, emellett több országban – főként Afrikában – olyan mobilalkalmazást tettek elérhetővé, amellyel bizonyos alapvető információs szolgáltatásokat ingyen érhetnek el a felhasználók. A kísérletezés ugyanakkor érezteti hatását a cég üzleti eredményein. A drónprojekt is szerepet játszott abban, hogy a vállalat kiadásai a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 82 százalékkal nőttek, ami miatt a cégnek mind az üzemi szintű, mind az adózott eredménye csökkent 2014 hasonló időszakához képest.

A Facebook kezdeményezésének fontosságát egyébként jól mutatja, hogy az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Távközlési Szövetség (International Telecommunication Union – ITU) elemzése szerint hatalmas különbségek vannak a fejlett térségek és a fejlődő régiók internetellátottsága között. Míg Európában meghaladja a 82 százalékot a világhálós hozzáféréssel bíró háztartások aránya, addig például Afrikában az otthonok kevesebb mint 11 százaléka rendelkezik valamilyen internetkapcsolattal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.