BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevéssé tud hatni a terror

Fokozatosan rövidül a nyári turisztikai szezon, és a magyarok közül is egyre többen fogadják el, hogy aki nem akar lemondani az ismeretlen városok, kultúrák felfedezéséről, ma már sehol nem lehet százszázalékos biztonságban. A merényletek átrendezték a piacot, de a múlt heti bangkoki robbantás vélhetően már nem lesz érdemi hatással a téli foglalási dömpingre.

Egyelőre korai lenne megítélni az idei turisztikai főszezon eredményeit, hiszen sok múlik augusztus utolsó két hetén és a kora őszi időszakon, az azonban biztos, hogy a célországok listáján Horvátország mellett Görögország és Törökország található az élen a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) információi szerint. „Ez a három ország évek óta a magyar turisták kedvence, általában felváltva vezetik a népszerűségi rangsort.

A korábbi évekhez hasonlóan jó forgalmat bonyolított ebben az évben Bulgária is, amely elsősorban a tunéziai merényletek miatt lépett előbbre” – mondta lapunknak Molnár Judit, a szervezet alelnöke.
Várhatóan a téli szezonra nem lesz majd érdemi hatása a múlt hét eleji bangkoki robbantásnak, amely húsz halálos áldozatot követelt. „A foglalások a thaiföldi túrákra decemberben kezdődnek, addigra vélhetően ez a szomorú eset már nem fogja befolyásolni az utazni vágyók döntését” – tette hozzá Molnár Judit, aki szerint az egzotikus célországok között egyértelműen Thaiföld a magyarok favoritja.

Ami a terrortámadásokat és merényleteket illeti, az utazási irodákban az elmúlt hónapokban azt tapasztalják, hogy egyre többen vélik úgy: ma már sehol nem lehetnek százszázalékos biztonságban, még Nyugat-Európában sem, ennek ellenére nem hajlandóak lemondani az ismeretlen városok, kultúrák felfedezéséről.

„Bár az előfoglalási szezonban megduplázódott a befizetők száma tavalyhoz képest, az évet összességében valószínűleg árbevétel-csökkenéssel zárjuk majd, mégpedig elsősorban a tunéziai merényletek miatt. Törökországba ugyanakkor irodánk szervezésében kétszer annyi utas utazott, mint tavaly” – tudtuk meg Füri Mihálynétól, a Kartago Tours ügyvezető igazgatójától. Már éppen visszatért volna a bizalom az észak-afrikai ország iránt a márciusban a Bardo Múzeumban történt merénylet után, amikor következett a szúszai tengerparti mészárlás. Ez újra szinte lenullázta a piacot.

Az elmúlt hetekben ugyan már 60-70 százalékos foglaltsággal közlekedik az egyetlen megmaradt tunéziai charterjárat, azaz a történtek ellenére egyre többen döntenek az olcsó nyaralás mellett, októberben az elmúlt években megszokott heti 3-4 repülőgépből idén mégis csak egy közlekedik majd.
„Görögország lehetett volna a szezon nyertese, de az ottani gazdasági válságról szóló folyamatos híradások visszafogták némileg a keresletet, így végül Törökország profitált a Földközi-tenger mellett található országok gazdasági-társadalmi nehézségeiből, legalábbis ami a magyar kiutazókat illeti, és ez várható szeptemberben is” – mondta a Világgazdaságnak a Kartago Tours ügyvezetője.

Az elsősorban az arab célországokra specializálódott utaztató cégnél jól fogytak a mallorcai nyaralások, és jövőre megerősítik majd bolgár, horvát lábukat is. Spanyolország viszont túl drága a hazai közönségnek, ezért a Pireneusi-félszigeten található országba a közeljövőben sem indít majd lényegesen több járatot és utat a Kartago.

Tapasztalataik szerint egyébként 2015-ben sok család maradt itthon – részben a jó idő, részben a biztonsági kockázatok, részben pedig költségtakarékosság miatt –, és a nyári főszezon évek óta egyre rövidebb, most körülbelül június 15-től szeptember 1-jéig tart. Időjárás függvényében azonban ősszel is sokan utazhatnak Törökországba és a görög szigetekre, de Füri Mihályné szinte biztos abban, hogy erősen érezteti majd hatását az Egyiptomból és Tunéziából elmaradó magyarok növekvő száma.

A Neckermann-nál a terveknek megfelelően alakul a szezon. „Szinte minden célországukban növekedni tudtunk. A legtöbben Görögországban nyaraltak, és bár ez nem kis feladatot jelentett a mentőcsomaggal kapcsolatos krízis hetei alatt, a naprakész információknak köszönhetően, amelyekkel munkatársaink ellátták a turistákat, a bizalom nem ingott meg az ország iránt” – tudtuk meg Kálmán Pétertől, a NUR Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. marketingvezetőjétől, aki elmondta azt is: a tavalyi erőteljes növekedés után Törökország tovább javította pozícióját az eladásokban.

Ami az őszi szezont illeti, az a magyar közönség számára még mindig nem megszokott utazási időszak, pedig szeptemberben a legtöbb mediterrán országban még meleg a tenger, 30 fok felett van a nappali hőmérséklet, és kevesebb a turista, mint júliusban vagy augusztusban. Az akcióknak köszönhetően pedig akár két hetet is eltölthetnek a pihenni vágyók annyi pénzből, amennyiből augusztusban csak egyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.