BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pintér-árverés a balatonfüredi Vaszary-villában

Negyedik alkalommal rendez „Balaton, nyár, szerelem” tematikájú árverést a budapesti Pintér Aukciósház Balatonfüreden. Az augusztus 15-i árverés anyagát közel háromszáz műtárgy teszi ki, a 20. századi klasszikus és modern festmények mellett ezüsttárgyak és porcelánok, több Zsolnay-kerámia is megtalálható a kínálatban. Erős a szoboranyag is, de a legjellemzőbb változás a korábbi évekhez képest a kortárs művek hangsúlyosabbá válása. Magánszemélyek, magángyűjtők és szinte valamennyi nagy aukciósház küldött be műtárgyakat az eseményre, amelyen a helyszínen és online felületen is lehet majd licitálni.

Jó néhány, igazi klasszikustól származó mű van a színvonalas kínálatban, például Barcsay Jenő, Klie Zoltán, Márffy Ödön, Bernáth Aurél, Gyarmathy Tihamér neve fémjelzi az eseményt. Vaszary Jánostól több ceruzarajzot is árvereznek, az Aktok 95 ezer forintos kikiáltási árról, az Itáliai város és a Madonna gyermekkel 120 ezer forintról indul. Aba-Novák tussal rajzolt Önarcképének kezdő ára 250 ezer forint, Rippl-Rónai Kalapos hölgy című pasztelljének 1,8 millió forint. A „Balaton festője” állandó jelzőjét kapó Egry József nem maradhat ki itt sem. Több korai képe mellett tőle származik az árverés legdrágább tétele, a 10 millió forintról induló Balatoni halászok című festmény.

A kortársak közül Csurka Eszter 2013-as olajképe 450 ezer forint, akárcsak Fehér László Vihar előtt című 2012-es alkotása. Braun András 2006-os Lecsó című képe 700 ezer forintért, vagy Barakonyi Zsombor 2012-es Késő délutáni káprázat című munkája 600 ezerért a különlegesebb darabok közül való. Nagy Krisztának (Tereskovának) Orbán Viktorról készített sorozatából ide is került egy darab 160 ezer forintért, eldöntetlen kérdés ugyan, a nyár vagy a szerelem kategóriában indul, az utóbbi a valószínű, tekintve a háttérben látható aktokat.

A szobrok alkotói közt között ott találjuk Melocco Miklós, Ferenczy Béni, Borsos Miklós, Schaár Erzsébet vagy a Sztálin-szobor készítőjének, Mikus Sándornak a nevét. Különleges üvegszobrokra is lehet licitálni, köztük M. Tóth Margit Egyensúlya 490 ezer forintról, Borkovics Péter 2013-as Quadrat Rotationja egymillió forintról indul.

Olasz és a francia tengerparti üdülőhelyeken megszokott a nyárhoz vagy valamilyen helyi nevezetességhez kötődő hasonló rendezvény. Itthon Pintérék voltak az első fecskék, de idén már a Török László fotóművész által vitt salföldi Pajta Galériában is tartottak árverést. Igaz, ez utóbbi rendezvény nem kereskedelmi, hanem jótékonysági megmozdulás volt augusztus 8-án, a Káli-medencében élő vagy nyaraló művészek így kívánták segíteni a salföldi Faluház felújítását. Elárverezték többek közt Szomjas György és András Ferenc filmrendezők eredeti filmplakátjait, Somogyi Győző festményeit és Török László fotográfiáit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.