BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apple-siker a Samsung elleni jogi háborúban

Újabb részsikert ért el a Samsung ellen indított szabadalmi háborúban az Apple, egy amerikai feljebbviteli bíróság hozott a cég számára kedvező döntést.

Az ítéletben a dél-koreai cégnek megtiltották bizonyos technológiák alkalmazását az Egyesült Államokban forgalmazott készülékekben.
Az okostelefon-piac két legnagyobb szereplője között még 2011-ben indult a jogi küzdelem, ugyanakkor az az eljárás, amelyben most ítélet született, csak egy éve kezdődött.

Tavaly egy kaliforniai bíróság már 120 millió dolláros kártérítést ítélt meg az Apple-nek, mivel úgy találta, hogy a dél-koreai gyártó jogosulatlanul használta fel a vállalat által szabadalmaztatott technológiákat. Ezt követően az amerikai társaság kérte, hogy tiltsák el az érintett megoldások alkalmazásától a Samsungot, ezt azonban elutasították. A döntést megfellebbezte az Apple, és most született meg a vállalat számára kedvező ítélet.

A Samsung a Bloomberg hírügynökség érdeklődésére annyit közölt, az amerikai felhasználóik biztosak lehetnek abban, hogy azok a csúcskategóriás telefonjaik, amelyek tartalmazzák ezeket a funkciókat, a jövőben is elérhetőek lesznek számukra, mind a vásárlási, mint a szerviztámogatási szempontból.

Mivel a most született bírósági döntés főként régebbi modelleket (Galaxy S II, Note II) érint, igazán komoly hatással várhatóan nem lesz a Samsung amerikai forgalmára. Az már inkább érintheti a dél-koreai társaság eredményeit, hogy az ítéletre hivatkozva az Apple könnyen más, jelenleg is keresett mobiljaira is kiterjesztheti a szabadalmi pert, ezzel akár évekkel meghosszabbítva a két vállalat közti jogi küzdelmet.

A négy éve kezdődött konfliktus nem korlátozódott az Egyesült Államok tárgyalótermeire, többek között Dél-Koreában, Japánban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban is összecsapott már a két cég a bíróságokon. Ám tavaly megegyeztek abban, hogy az Egyesült Államokon kívüli ügyeket lezárják.

Bár az érintett társaságok forgalmára nincs számottevő hatással a jogi háború, és az eddig megítélt bírságok sem jelentenek komoly problémát, az ügy jól érzékelteti, hogy mennyire kiélezett a verseny a mobiltelefonok piacán. Ezt évek óta a Samsung uralja, a dél-koreai gyártó mind a teljes szektort, mind az okostelefonokat vizsgálva a legnagyobb piaci szereplőnek számít. Előnye azonban folyamatosan csökken, és bár a feltörekvő kínai cégek is nagy szerepet játszanak ebben, az Apple is alaposan megközelítette.

Tavaly az utolsó negyedévben például az amerikai cég már majdnem ugyanannyi iPhone-t adott el, mint amennyi okosmobilt ázsiai riválisa értékesített. Ráadásul az Apple abban az időszakban éves összevetésben 46 százalékkal növelte forgalmát az IDC adatai alapján, miközben a Samsung értékesítése 11 százalékkal zuhant. A tendencia később is folytatódott, idén a második negyedévben például 2,3 százalékkal csökkent a dél-koreai cég forgalma az egy évvel korábbihoz képest, míg vetélytársa közel 35 százalékos bővülést tudott produkálni. Igaz, a szezonális hatások miatt az április–júniusi időszakban még így is jóval nagyobb volt a Samsung előnye, mint tavaly a karácsony előtti hónapokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.