BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érkezik a „dislike” gomb, de csak a sajnálatot fejezi majd ki

A tetszést kifejező „like” mellett hamarosan újabb érzelem megmutatására alkalmas gomb jelenhet meg a Facebookon.

Mark Zuckerberg, a világ legnépszerűbb közösségi oldalát működtető cég vezetője egy háttérbeszélgetésen beszélt egy „dislike” (nem tetszik) jellegű gomb bevezetéséről a felületen. A felhasználók már régóta követelték, hogy szélesítsék az egyszerű véleménynyilvánítási lehetőségek körét, azonban a Facebook menedzsmentje eddig ellenállt ennek az igénynek. Ez érthető is, hiszen komoly kihívást jelent egy ilyen gomb bevezetésének a menedzselése. Az elképzelések szerint a „dislike”-kal nem a nekünk nem tetsző bejegyzésekkel szembeni ellenérzésünket fejezhetjük majd ki, hanem olyan bejegyzések, hírek kapcsán nyomhatjuk majd meg, amelyek esetében a lájk nem tűnik helyénvalónak. Ilyenek például a sokakat érdeklő hírek balesetekről, katasztrófákról vagy éppen a jelenlegi menekültválságról, de ebbe a körbe tartozhatnak a közeli hozzátartozók elvesztéséről szóló bejegyzések is. Érthető, hogy az ilyen posztok kapcsán a „like”, vagyis tetszik kifejezés nem tűnik igazán helyénvalónak.

Ugyanakkor a Facebook a felhasználók idővonalán megjelenő bejegyzéseket egy speciális algoritmus szerint rangsorolja, amely többek között azt is figyelembe veszi, hogy másoktól mennyi lájkot kapott egy-egy poszt. Erre azért van szükség, mert egyébként kezelhetetlen mennyiségű információ zúdulna a felület használóira. Így azonban az olyan típusú érdekes, fontos hírek, amelyeket nem illik szeretni, akár ki is kerülhetnek erről a listáról, hiszen kevesen lájkolják azokat.

Az új gomb bevezetése változtathat a helyzeten, azonban nagy kérdés, hogyan tudja majd menedzselni ezt a Facebook. Meg kell ugyanis oldani valahogyan, hogy csak azoknál a bejegyzéseknél legyen alkalmazható, amelyeknél releváns a funkció, és ne kínáljon egy újabb eszközt az internetes zaklatáshoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.