BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 400 milliárdot költöttek nálunk a külföldiek

Több mint 5 százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra a második negyedévben, akik 6,2 százalékkal – 5 milliárd forint híján 400 milliárdot – többet költöttek, mint tavaly ilyenkor.

Ebben nagy szerepet játszott, hogy a turisztikai utazások száma nagymértékben, 16 százalékkal nőtt. A vásárlók kétötöde Szlovákiából, több mint egyharmada Ausztriából, közel egytizede Romániából érkezett. A több napra látogatók 87 százaléka turisztikai céllal érkezett Magyarországra. A külföldi látogatók 28,9 millió napot töltöttek el Magyarországon.

A bevételek növekedése – csakúgy, mint az első negyedévben – szinte teljes mértékben a szabadidős turisták kiadásnövekedésének következménye.

A Világgazdaság október 20-án tartja kereskedelmi konferenciáját A nagy átrendeződés éve? címmel. Részletek a vg.hu/konferencia oldalon.

A több napra hazánkba látogatók a második negyedévben 308 milliárd forintot költöttek, 8 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A kiemelt országok állampolgárai közül a legtöbbet, 50 milliárd forintot a németek költöttek hazánkban.

Az osztrákok 42, az Egyesült Államokból érkezők 37, a szlovákok és a románok 24, illetve 21 milliárd forintot költöttek. Az Európai Unióból érkezők kiadásai az összes bevétel 62 százalékát tették ki.

Nőtt a magyarok külföldi utazása és költése is az időszakban. A magyarok több mint 4,5 millió alkalommal utaztak külföldre, 7,5 százalékkal többször, mint a tavalyi második negyedévben. A növekedést a szabadidős és a vásárlási célú utazások számának jelentős emelkedése eredményezte. Többnapos útra 12 százalékkal többen mentek, míg az egynapos utak száma 5 százalékkal nőtt.

Az egy napra vásárlási célból utazók száma – a szerb határ kivételével – minden határszakaszon nőtt. A bevásárlóturizmus közel fele Ausztriába irányult, a szakaszon egy év alatt egytizedével emelkedett a vásárlási célból kiutazók száma. A román határon a vásárlások növekedését befolyásolta, hogy júniusban Romániában az élelmiszerek áfája 24-ről 9 százalékra csökkent.

A külföldre látogató magyarok a negyedévben 156 milliárd forintot költöttek el utazásaik során. A kiadások 81 százaléka a turisztikai, 12 százaléka a vásárlási célú utakhoz kötődik. Turisztikai céllal egy napra főként Ausztriába és Szlovákiába (ezen két országba irányult az egynapos turisztikai utazások döntő többsége), több napra a legnagyobb számban Ausztriába, Németországba, Csehországba, Szerbiába és Olaszországba utaztak a magyarok. Számottevően kevesebben mentek Törökországba és Egyiptomba, míg a Spanyolországba, az Olaszországba és a Görögországba látogató turisták száma dinamikusan nőtt.

Az idei második negyedévben az utasforgalom többlete 240 milliárd forint volt. Az export 6,2, az import 3,4 százalékkal bővült. Az egyenleg folyó áron 8,1 százalékkal haladta meg tavalyi második negyedévit.

A Világgazdaság október 20-án tartja kereskedelmi konferenciáját A nagy átrendeződés éve? címmel. Részletek a vg.hu/konferencia oldalon

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.