BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különleges videókkal újított a Facebook

Egy lezuhant csillagromboló a Csillagok háborújának készülő új epizódjából, valamint a mellette elsuhanó kis jármű, mindez úgy, mintha a felhasználó is része lenne a jelenetnek – többek között ezzel a filmrészlettel indította útjára új szolgáltatását a Facebook, amelynek keretében 360 fokos videókat is fel lehet tölteni a közösségi oldalra. A megoldásnak köszönhetően a felhasználók virtuálisan akár körbe is foroghatnak, vagyis nemcsak előre, de oldalra vagy akár hátra is pillanthatnak. A számítógépeken az egér mozgatásával lehet elérni a virtuális valóságra emlékeztető hatást, míg a mobiltelefonok és a táblagépek esetében a beépített giroszkópnak köszönhetően egyszerűen az eszközök mozgatásával lehet változtatni a nézőponton.

Az új Csillagok háborúja film készítői mellett a Discovery, a speciális kameráiról ismert GoPro, az NBC és a Vice is töltött már fel ilyen különleges technológiával készült videóket a Facebook hírfolyamára. Azzal egyelőre nem kell számolni, hogy elárasztják az ilyen kisfilmek a felületet, ugyanis jelenleg igen komoly technikai hátteret igényel ezeknek az elkészítése. Az év egyik legjobban várt filmjének számító Csillagok háborújából a közösségi oldalra feltöltött jeleneten például a Lucasfilm különleges effektusokért felelős csapata, az ILMxLAB dolgozott.

A Facebooknál ugyanakkor abban bíznak, hogy a technológia fejlődésével a felhasználók is hozzáférhetnek majd azokhoz a megoldásokhoz, amelyekkel ilyen videók készíthetők. A társaság számára egyébként nem új terep a virtuális valóság világa, hiszen tavaly kétmilliárd dollárért megvették a vr-szemüvegeket készítő Oculus Riftet, amelynek új készüléke a közeljövőben jelenhet meg. A virtuális valóság megjelenítésére szolgáló eszközök piacán egyébként egyre nagyobb a küzdelem, jelen van itt a Samsung is: hamarosan érkezhet a HTC Vive nevű terméke. Jövőre pedig a Sony Morpheus nevet viselő megoldása is piacra kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.