BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővül az IT-biztonsági piac

Az okosmobileszközök terjedése növeli a biztonsági kockázatokat.

Az idén világszerte várhatóan 75,4 milliárd dollárt költenek informatikai biztonsági megoldásokra a Gartner előrejelzése szerint. Ez a múlt évhez képest 4,7 százalékos növekedést jelenthet, a fejlődés részben a kormányzati kezdeményezések alapján bevezetett új jogszabályok alkalmazásának, részben pedig az elmúlt idők nagy mennyiségű információt érintő adatszivárgásainak köszönhető a piackutató elemzése szerint. A leggyorsabban bővülő szegmensek az IT-biztonsági tesztelés, a védelmi feladatok kiszervezése (outsourcing), illetve az azonosság- és hozzáférés-kezelés. Ezek a gyors fejlődési potenciálú területek jól érzékeltetik, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az informatikai biztonsági megoldásokat fejlesztő cégeknek, illetve a rendszereket használó társaságoknak. Az egyre bonyolultabb és nagyobb méretű vállalati hálózatok ugyanis számos sebezhetőséget is rejtenek, amelyek egyes iparágak esetében rendkívüli kockázatot jelentenek. Ennek megfelelően a pénzügyi szektor szereplőinek vagy a közműszolgáltatóknak a számára kulcsfontosságú például, hogy pontos képük legyen arról, milyen szintű védelmet nyújtanak a már beszerzett rendszerek és a megtett intézkedések.

A potenciális sérülékenységek felderítése nemcsak az azonnal üzleti veszteséget okozó ipari kémkedést gátolhatja, de a hosszabb távon jelentősen imázsromboló hatású tömeges adatszivárgás – például nagy mennyiségű ügyféladat nyilvánosságra kerülésének – veszélyét is csökkentheti. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az okosmobileszközök tömeges elterjedése és üzleti célú felhasználása szintén egy újabb kockázati tényezőt jelent, hiszen rajtuk keresztül is célba lehet venni a céges hálózatokat.

Az egyre több fenyegetés, illetve a növekvő tudatosság mellett különösen az európai vállalatok esetében az IT-biztonsági megoldások árának emelkedése is ösztönzi az idei költéseket. A Gartner elemzése szerint az erős dollár miatt a legtöbb ilyen alkalmazás és eszköz ára mintegy 20 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban Európában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.