BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kiterjesztett valóság területére lép a Facebook

A kiterjesztett valóság területére is betörne a Facebook, már dolgoznak az ilyen megjelenítést lehetővé tevő eszköz kifejlesztésén.

A kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) területére is betörne a Facebook, már dolgoznak az ilyen megjelenítést lehetővé tevő eszköz kifejlesztésén. Ezt Mark Zuckerberg, a társaság vezérigazgatója erősítette meg, amikor egy konferencián az erre vonatkozó kérdésre egyértelmű igennel felelt. A vállalat a virtuális valóság (VR) megjelenítésében már komoly sikereket ért el az Oculus Rift kétmilliárd dollárért való felvásárlásának köszönhetően, és várhatón jövőre már piacra dobnak egy VR-sisakot. A „kiterjesztett valóság”-eszközre azonban még jóval többet kell várni, mivel számos nehézséggel kell megküzdeniük a szakembereknek, amelyekről már Michael Abrash, az Oculust fejlesztő csapat vezető kutatója beszélt az említett konferencián. „Hogyan oldjuk meg az optika és a kijelző elhelyezését, hogyan vetítjük a képeket a szem elé, hogyan tesszük az eszközt elfogadhatóvá a közösségi használatra, illetve elég kényelmessé, hogy egész nap a felhasználón lehessen” – sorolta a megoldandó feladatokat a Facebook szakembere.

Az AR-készülékek lényege, hogy párhuzamosan látjuk a valós és a virtuális világot. Az egyértelmű, hogy ha valakinek sikerül megoldania a már vázolt és a számtalan egyéb kihívást, akkor egy nagyon széles körben használható eszközt teremthet. Elég csak arra gondolni, hogy mennyire megkönnyítheti egy idegen városban a tájékozódást, vagy vásárláskor a leginkább megfelelő termék kiválasztásához számos pluszinformációt adhat a felhasználónak. Az sem meglepő, hogy a Facebook is beáll az ilyen eszközt fejlesztő cégek sorába, hiszen a közösségi oldalon elképesztő adatmennyiség található, nemcsak az egyes emberekről, de például vendéglátóhelyekről is. Így realitássá válhat, hogy a „kiterjesztett valóság”-készüléket viselve egy étterem kapcsán azonnal látjuk azt is, hogy mennyi lájkot kapott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.