BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord a jubileumon

Ünnepélyes és sikeres estévé vált a Virág Judit Galéria 50. jubileumi árverése a Kongresszusi Központban, ahol még egy új életműrekord is született Kádár Béla esetében.

A Beszélgetők szabadban című festmény 90 millió forintos leütési ára meglepő. A hivatalos becsértéket is jóval meghaladja, a nem hivatalosan várt maximum 50-60 milliót még inkább. A kép 1974-ben szerepelt először árverésen, a BÁV-nál 1974 decemberében, akkor egyetlen licitálóval 10 ezer forintos kezdő árán ütötték le. Nemzetközi kollekciókba is jól beilleszthető darab, a korszak egész európai festészetének progresszív irányzatait magába sűrítő festmény. Ismert gyűjtő vásárolta meg, aki célirányosan gyűjti a magyar festészet kiemelkedő darabjait, és a nemzetközi piacon is mozog.

Berény Róbert Monacói tengerpart című festménye 55 millió forintos kalapácsárat ért el, ez alatta marad a várakozásoknak, a 60-80 milliós becsértéknek mindenképp. Virág Judit szerint azonban az elért ár gyönyörű erdemény akkor, amikor az árverés előtt, az utolsó pillanatban a védettség bejelentésével kizárják a licitálásból a Magyarországon kívül élők többségét, pedig ez épp az a kép, amely iránt erős külföldi érdeklődés lenne. Virág Judit egyébként is vitathatónak tartja az állam védési elveit, de a gyakorlatot még élesebb kritikával illeti, hiszen úgy védték le az árverési anyagból kiválasztott képeket, köztük Berény Róbert festményét, hogy fizikai valóságukban nem is látták a képeket, nem mentek el a galériába megnézni.
Az árverés örömteli és megnyugtató volt – nyilatkozta lapunknak Virág Judit. „Öröm a licitálók nagy száma miatt, és mert visszaigazolódott az a rengeteg háttérmunka, amelyet beleteszünk nemcsak egy ilyen eseménybe, hanem a galéria működtetésébe. Megnyugtató pedig azért, mert visszaigazolódott, valóban új lendületet vett a műtárgypiac.”
Virág Judit hozzátette még, a magyar aukciós piacon vásárló kör nemzetközivé vált, több olyan új vevő jelentkezett, aki először licitált nálunk, köszönhető ez annak is, hogy minden jelentős nemzetközi aukciós oldalon jelen vannak, és ezernél több katalógust postáznak ki szerte a világba.

Gordon Zsuzsa hagyatékából három kivételével minden kép elkelt, a Zsolnay-tárgyak hozták a két-háromszoros áremelkedéseket. A nagy értékű leütések közt volt Tihanyi Lajos Szajnai csónakosok című festménye 30 millió forintért, Patkó Károly Száműzöttek című vászna, Schönberger Armand Nagyvárosi fények és Vaszary János Városi forgalom című képe, utóbbi három 24 millió forintért. Vaszary Tengerpartjáért 26 millió forintot adtak, míg Aba-Novák olasz témájú Trattoriájáért 20 milliót. Az árverést a jubileumra való tekintettel koncert előzte meg, és kisorsoltak négy műtárgyat a közönség között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.