BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltámadt poraiból a Bitcoin

Hosszú idő után ismét erőre kapott a Bitcoin. A virtuális fizetőeszköz rendkívüli volatilitással jellemzett árfolyama egyes tőzsdéken egy hónap alatt megduplázódott, és jelenleg 400 dollár közelében jár. Idő kellett ahhoz, hogy a tavaly év elején a legnagyobb Bitcoin tőzsdén, a japán Mt. Goxon kirobbant botrány elüljön, s az online pénzbe vetett bizalom visszatérjen. Kellett ehhez az is, hogy kiderüljön: nem hackerek loptak el 2,6 millió dollárnyi Bitcoint a tokiói tőzsdéről, hanem azt az üzemeltető cég francia vezérigazgatója, Mark Karpeles vette magához és élte fel.

Igaz, a Japan Times szerint a jelzett összegből csupán 166 ezer dollárnyi landolt bizonyíthatóan Karpeles bankszámláján, s szolgálta az éjszakai életben igen aktív tőzsdevezér szórakozását. Karpelest első meggyanúsítása, július óta harmadszor tartóztatták le a napokban, ezúttal szexuális szolgáltatások igénybevételét olvasták a fejére. A megkárosított ügyfelek egyelőre nem reménykedhetnek, az eltűnt 650 ezer Bitcoin hollétéről Karpeles mélyen hallgat. A pénz eltűnését ma is hackertámadással magyarázza.

A mostani gyors árfolyamemelkedés kiváltó okát elemzők a meglóduló amerikai és kínai keresletben látják. A tőzsdebuborék nyári kipukkanása után aktivizálták magukat az új eszközöket kereső kínaiak, nem véletlen, hogy az itteni tőzsdéken a világátlag feletti mértékben nőtt az árfolyam, amire piramisjátékokat is szerveztek a helyiek. A titokzatos Nakamoto Szatosi által kidolgozott alternatív, a fölösleges költségektől mentes pénzügyi rendszer 2009-től él, s újabban Amerikában is megvetette a lábát. Erre utal, hogy a tavaly engedélyt kapott két tőzsde él és virul, nem szólva a piacvezető kaliforniai Coinbase-ről, amely az utóbbi napokban már a korábbi átlagforgalom négyszeresét bonyolítja le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.