BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több városnak jó lenne egy villamos vonat

Több hazai nagyváros is dédelget a Szeged és Hódmezővásárhely közöttihez hasonló villamosvonat-tervet, de a VEKE elnöke szerint kevés közöttük az életképes elképzelés.

Kitörhet a tram-train- (villamos vonat) építési láz, ha beválik a Szeged és Hódmezővásárhely között 2020-ra megépítendő, első ilyen hazai vonal. A várhatóan 17-20 milliárd forintba kerülő tram-train húsz perc alatt tenné meg a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosa közötti távolságot, a két település között csak Algyőn állna meg. Tízpercenként indulna, és a nyílt pályán óránkánt akár száz kilométeres sebességgel haladhatna. Egy hasonló, Szeged–Makó járat terve évek óta terítéken van, de több más nagyváros is felmérte már egy ilyen beruházás lehetőségét.

Az említetteken kívül leginkább a Kazincbarcika–Miskolc–Tiszaújváros vonal tűnik életképesnek, mert e térség a Szeged–Hódmezővásárhelyhez hasonló, nagy gazdasági egységet képez. Igaz, ehhez először Miskolcon létre kellene hozni az észak–déli villamos vonalat, mert ennek a meghosszabbításai vezetnének a szomszédos kisebb városokba – monda a Világgazdaságnak a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke (VEKE), Dorner Lajos. A néhány évvel ezelőtti, debreceni tram-train-terveket már nem erőltetik – tette hozzá –, mert az ottani környező települések viszonylag kis lélekszámúak, a nagyobbakkal pedig eddig is jó volt a vasúti összeköttetés. Pécsett is megálltak a megvalósíthatósági tanulmánynál, mert ott is előbb a villamos vonalat kellene kiépíteni, ám ehhez nem kaptak forrást, így marad a buszozás.

A kötött pályás járművek jellemzői között nagyon sok, műszakilag átmenetet képező megoldás létezik, Dorner szerint csak megegyezés, definíció kérdése, hogy mit is nevezünk tram-trainnek. Akár az a kisvasút is lehetett volna tram-train, amely egykor keskeny nyomtávon befutott Nyíregyházára, majd ott a villamossal közös pályán közlekedett.

Műszaki szempontból a legnagyobb buktató Dorner Lajos szerint az eltérő tengelyterhelés, ami miatt a régebbi villamos pályákra nem is szabad egy nehezebb tram-traint ráengedni. A városon belüli pályákat úgy kell tervezni, hogy azokon tram-train is közlekedhessen, és az ívek se legyenek túl szűkek. Célszerű lenne, ha inkább villamosszerű járművekkel szállítanák az utasokat, az üzemeltetést és a karbantartást pedig a városi közlekedési társaság végezné meglevő telephelyén és dolgozóival. A Szeged–Hódmezővásárhely vonal nyolc szerelvénye viszont a MÁV-Starté lesz, s ezeknek az üzemeltetésére új üzletágat kell majd létrehoznia. Az elvi akadályok viszont elhárultak azzal, hogy megszületett a „Tervezési irányelvek tram-train rendszerek magyarországi tervezéséhez” és a „Tram-train rendszerek megvalósításához szükséges tervezési-szabályozási feladatok” című útmutató, amely a két, műszakilag is eltérő és részben más-más szabályozás alá tartozó közlekedési forma eszközeinek és üzemeltetésének összehangolásában segít. A tram-train közlekedési formát a vasúti törvény egyébként már ismeri, átjárható nagyvasúti-villamosvasúti rendszer néven.

Mozdonyban erősít a Stadler

A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező svájci Stadler csoport 48 millió euróért megvásárolja a Vossloh-csoport spanyolországi mozdonygyártó üzletágát, ezzel új piacra lépne. Az ügylettel erősíti pozícióit a tram-train járművek, a könnyű vasúti járművek, a városi villamosok és metrók gyártásában is. A megállapodás még hatósági jóváhagyásra vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.