BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A települések csak várják a pénzüket

A botrányos brókercégeknél értékpapírszámlát vezető önkormányzatok máig várják a pénzüket. Ha megvannak az állampapírjaik, örülhetnek.

Még mindig nem láttak semmit a pénzükből azok az önkormányzatok, amelyek az év elején botrányba keveredett brókercégeknél vezették a számláikat. A tavasszal nyilvánosságra hozott lista szerint több mint húsz településnek a számláját zárolták a felszámolás alatt álló befektetési vállalkozásoknál. A legjobb helyzetben azok a települések lehetnek, amelyek a Quaestornál állampapírokat tartottak a számláikon. Vecsés polgármestere, Szlahó Csaba is bizakodik. „Két hete kaptunk tájékoztatást, hogy hamarosan transzferálják az értékpapírokat” – mondta lapunknak. A Quaestor Értékpapírnál ugyanis a fiktív kötvények kivételével minden értékpapírt megtalált a felszámoló, így az állampapírokat is.

Vecsés mellett a többi önkormányzat is, amely állampapírt tartott a brókercégnél, reménykedhet abban, hogy viszontlátja a megtakarítását. Tíz önkormányzatnak volt quaestoros számlája, közülük a korábbi nyilatkozatok szerint több is – például Győr és Újpest – állampapírokat tartott a brókercégnél. Azok a települések viszont, amelyek Quaestor-kötvényekben tartották a megtakarításukat, egyelőre nem sok jóra számíthatnak. A tőkepiaci törvény alapján nem kaphatnak kártalanítást a Befektető-védelmi Alaptól, mint a kisbefektetők. Ráadásul, ha megvannak a kötvényeik, akkor semmi sem jár nekik, csak az – immár értéktelen – hitelpapírokat kaphatják vissza. „Talán visszakapjuk az értékpapírokat, de nem sokat fognak már érni” – mondja Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere.

A jegybank adatai szerint viszonylag kevés település járhatott így, ugyanis a Quaestor felfüggesztése idején összesen csupán 103 millió forintnyi pénzt tartottak helyi önkormányzatok egyéb pénzügyi vállalatok által kibocsátott hitelpapírokban. Ám lehettek olyan települések is, amelyeknek már lejártak a kötvényei, és pénzforgalmi számlán volt a megtakarításuk. Ezek az önkormányzatok továbbra is bizonytalan helyzetben vannak, a pénzügyi eszközeikből ugyanis hiányzott a felszámoló szerint.

A Hungária Értékpapírnál számlát vezető települések helyzete is bizonytalan. A korábbi hírek szerint négy településnek kétmilliárd forintja tűnhetett el a befektetési vállalkozásnál. A brókercégek felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) legutolsó közleményében arról írtak, a végéhez közeledik a hiány megállapítására vonatkozó vizsgálat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.