BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó üzlet futárcéget működtetni

Kevesebb a futárcég, de nőtt az árbevétel és a nyereség is. A piac az Uber megjelenésére számíthat.

Bár a magyar piacon működő futárcégek száma csökkent az elmúlt években, a szektor összesített árbevétele és adózás előtti eredménye is nőtt – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő adataiból. A felmérés szerint a futárpostai tevékenység, különösen a nagy és stabil cégek számára jövedelmező vállalkozás. A koncentrálódó piac ugyan megnehezíti a belépést, de előfordulhat, hogy új kihívóval kell szembenézniük az iparág szereplőinek. Mivel a személyszállítással indító Uber külföldön már futárpostai tevékenységgel is próbálkozik, valószínűleg a piaci ár alá megy, ha itthon is elindítja ezt a szolgáltatást. Az iparág teljesítménye jó, a növekvő internetes kereskedelem is fokozza a szektorban rejlő potenciált, így az Uber várhatóan Magyarországon sem fogja kihagyni ezt a lehetőséget.

Tavaly december elején már csak 916 cég folytatott futárpostai tevékenységet Magyarországon. Két évvel korábban számuk meghaladta az ezret. A csökkenésnek azonban nem a magas bedőlési arány az oka, ebben ugyanis az iparág cégei az 1,79 százalékos értékkel az országos átlag alatt vannak. Az elmúlt 12 hónapban kevés céget számoltak fel: a hitelezők által indított eljárások száma csupán 17 volt, míg 2014-ben 42 cég ellen indult felszámolási eljárás. A kényszertörlések száma is csökkent. Kevés a végelszámolás is, évente 10-15 cég szűnik meg ezen a módon. A Bisnode adatai szerint a szektor cégei átlagosan jobban fizetnek a magyar átlagnál. A 2014. évihez képest javult is a fizetőképességük.

A csökkenő cégszám ellenére az elmúlt években emelkedett a szektor összesített árbevétele és adózás előtti eredménye is. Az iparág 2014-ben 63 milliárd forintnyi bevételt termelt, a összesített adózás előtti eredménye pedig az előző évhez képest majdnem megduplázódott. Viszont kevés új cég alakult a szektorban, 2015 első 11 hónapjában 32 vállalkozás jött létre egyéb postai vagy futárpostai főtevékenységgel, míg tavalyelőtt éves szinten 56. A legnagyobb vállalkozások jól teljesítenek, azaz a fuvarpostai tevékenység inkább a nagyobb cégeknek jövedelmező. Nem ritka egy év alatt a 30-40 százalékos árbevétel-növekedésük sem, de a kisebb vállalkozásoknak gyakran hasonló arányú bevételkieséssel kell szembesülnünk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.