BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyen lehet a telefonálás

A Deutsche Telekom (DT)  működési területén lévő lévő negyven - adat, illetve hangszolgáltatási - hálózat közül egy nemzetközi független mérés alapján a Magyar Telekom infrastruktúrája végzett az első helyen - mondta Tremmel János, a Telekom hálózatfejlesztési igazgató a most zajló Mobil World konferencián tartott sajtóbeszélgetésen, Barcelonában. A szakember azt is elárulta, hogy a DT budapesti adatkommunikációs központjáért Magyarországgal Szlovákia, Horvátország és Románia is versenyzett, de végül ezt Budapestnek sikerült megszereznie - mondta Tremmel. (A DT hétfőn jelentette be, hogy Magyarországra hozza ezt a központot).

Modellváltás zajlik a fejlesztésben - mondta Gyenes András, a Telekom lakossági vezérigazgató-helytettese - amíg korábban a technológia oldalról közelítettek, most pedig a felhasználók szempontjából. A hálózat fejlesztők a barcelonai kiállításon megmutatták a jövőt - fogalmazott Gyenes. A Huawei például - amely jön felfelé - megmutatta, hogy mit gondol a jövő városról, az Ericsson pedig az ügyfél elégedettségeket növel hálózati megoldásaival állt elő.

Demokratizálódott a mobiltelefon-készülékek piaca - fogalmazott Dobó Mátyás, a Telekom innovációs vezetője,  aki szerint a "kisebb" cégek termékein is elérhetőek azok a szolgáltatások, amelyek korábban leginkább a nagyok jellemzője volt. Tehát kedvező ár/érték arányú, mindenki számára elérhető telefonok jelentek meg a piacon - fogalmazott Dobó, aki szerint egyre közelebb kerültek egymáshoz a nagy és a feljövő mobiltelefon készülék gyártók termékei.

A DT hétfőn bejelentette, Magyarország mellett Szlovákiában idén debütál  egy olyan szolgáltatás, ami mint független, nyílt, hanghívásokhoz, üzenetküldéshez és videóhívásokhoz egyaránt használható.  Az immmr-en belül a hívás és a kommunikáció ingyenes.

A Telekom tavaly saját forrásból 464 ezer háztartás számára tette lehetővé a szélessávú hálózati elérést, meghaladja a terveket, a cél ugyanis 440 ezer háztartásról szólt - mondta Tremmel, aki hozzátettet, hogy ilyen léptékű fejlesztés - ilyen rövid idő alatt - nem zajlott az elmúlt húsz évben. Ez a fejlesztés része annak a kormányzati célnak, aminek eredményeként 2018-ra minden háztartásba érjen el a szélessávú, legalább 30 mbp/s -es sebességű vezetékes hálózat. Mindeközben a mobil infrastuktúrát is fejleszti a Telekom.

Európában 300-400 nagy különböző nagy hálózat működik, míg Ázsiában vagy Amerikában egy tucatnál is kevesebb. Ezeken a helyeken már koncentrálódott a piac, és ez Európában is időszerű lesz, hisz a távközlési piac egyre inkább a méretgazdaságról szól - mondta Tremmel, aki szerint épp ezért például a légitársaságban már alkalmazott szövetségesi rendszerek alakulhatnak ki.  Gyenes szerint is az európai piac koncentrációjára kell számítani, hogy ez pontosan milyen formában - szövetség vagy felvásárlások révén -, azt egyelőre nem lehetett tudni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.