BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rászálltak a Facebookra

Változtatnia kell a Facebooknak a felhasználói adatok kezelésén – döntött a francia adatvédelmi hatóság, a CNIL. A szervezet szerint a cég megsérti a szabályokat azzal, ahogyan az európai felhasználók egyes adatait a tengerentúlra továbbítja, illetve azzal is, hogy olyan netezők online aktivitását is követik, akik ugyan nem rendelkeznek Facebook-fiókkal, csak megnyitották a felületet.

A francia hatóság az Európai Unió Bírósága által tavaly októberben meghozott ítéletre hivatkozott, amely szerint a jövőben nem alkalmazható az EU és az Egyesült Államok között 2000-ben létrejött Safe Harbor-egyezmény, amely az internetes szolgáltatásokat használók adatainak továbbítására vonatkozott. A CNIL három hónapot adott a cégnek arra, hogy változtasson gyakorlatán. A Facebook adatkezelési gyakorlatát tavaly március óta vizsgálja egy munkacsoport, a franciák mellett belga, holland, német és spanyol szakemberek közreműködésével.

A Facebooknak nemcsak Európában gyűlt meg a baja a hatóságokkal, Indiában a hírközlési szektort felügyelő ügynökség úgy döntött, hogy betiltja az olyan ingyenes internet-hozzáféréseket, amelyekkel csak bizonyos szolgáltatás érhető el. Ezzel lezárulhat a Facebook Free Basics programja az ázsiai országban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.