BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Eb-től várják a sikert: több sör fogyhat a nyáron

Jó idő esetén éves szinten mintegy 2,5-3 százalékkal dobhatja meg a hazai sörfogyasztást a pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság és az augusztusi olimpia.

Azzal számolunk, hogy több sör fogy majd a labdarúgó-Európa-bajnokság (Eb) és az olimpia alatt, mint egy átlagos, hasonló eseményekben nem bővelkedő évben – közölte a Világgazdasággal Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. A három hazai sörgyártót, a Borsodit, a Drehert és a Heinekent összefogó testület arra számít, hogy az idei két legnagyobb sportverseny kapcsán éves szinten és a teljes piacra vetítve mintegy 2,5-3 százalékkal több sör folyhat. Ez hozzávetőlegesen 150 ezer hektoliter vagy 30 millió korsóval több elfogyasztott malátanedűnek felel meg. Persze a sörfogyasztást nagyban befolyásolhatja az időjárás is. Ezért a sörszövetség a magyar csapat és sportolók jó szereplésén túl az időjárásnak is drukkol a nyáron – jegyezte meg Schillinger.

A két világverseny közül elsősorban a pénteken kezdődő foci-EB fokozhatja a sörfogyasztást. Egyrészt mert alapvetően a férfiakat érdekli – noha egy ilyen világesemény általában a nőket is a képernyő elé ülteti, már csak azért is, hogy a párjukkal legyenek. Másrészt, mert az Eb egy hónapon át tart, szemben a 16 napos riói olimpiával, amely ráadásul a szebbik nem képviselőit összehasonlíthatatlanul jobban érdekli.

Az időjárás azért befolyásolhatja a sörfogyasztást, mert az ideihez hasonló nagyobb sportesemények alkalmából nagyobb a késztetés a szurkolókban, hogy ne otthon nézzék a televíziót, üveges sört fogyasztva, hanem a szabadban, óriáskivetítők előtt, ahol nagyobb társaságok is együtt drukkolhatnak, ráadásul a választék is kibővül a csapolt sörrel.

A legutóbb, 2012 júniusában Lengyelországban és Ukrajnában megrendezett foci-Eb alatt például egyértelműen a rossz idő miatt értékesítettek csupán 1,8 százalékkal több sört a lengyel gyártók, mint egy átlagos nyárindító hónapban. Júliusban, az igazi nyár beköszöntével azonban 14,6 százalékkal megugrott a forgalmuk. Pechjükre azonban ebből csak egyetlen napon profitáltak, mivelhogy a négy évvel ezelőtti foci-Eb július 1-jén zárult, a spanyolok fölényes győzelmét hozó döntővel. Igaz, a lengyelek egyben házigazdák is voltak. Ezzel szemben a magyarok nem rendezői, csak nézői lesznek a két világeseménynek. Ezt azonban ellensúlyozhatja, hogy a futballválogatott harminc év szünet után szerepel egy labdarúgó-világversenyen. Az emiatti felfokozott várakozás pedig még a többi, nem magyar vonatkozású meccsek nézettségét is megdobhatja. E tekintetben kedvezhet a sörgyáraknak, hogy a magyarok viszonylag későn, csak az Eb ötödik napján mutatkoznak be, s harmadik, 22-i fellépésük a csoportmérkőzések utolsó napjára esik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.