BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet telefonálunk, de kevesebbet fizetünk érte

Idén az első negyedévben a távközlési ágazat vállalkozásai 251 milliárd forint bevételt értek el, ami 5,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Tehát miközben a fogysztók egyre több szolgáltatást vettek igénybe, a bevételek csökkentek. Ezt a versennyel magyarázta a Világgazdaságnak Kis Gergely, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. partnere, aki szerint a magyarok árérzékenységét az is jelzi, hogy nálunk – a nyugat-európaihoz képest – nagyon magas, 800-900 ezer körüli azoknak a száma, akik bár okostelefont vásártoltak „csak” wifivel mobiloznak, vagyis nem vesznek hozzá internet-előfizetést. Ők általában alkalmi mobil internetezők vagy gyerekek, akik csak a szabad hozzáférési helyeken használják netezésre a készüléküket. A szakértő ugyanakkor arra számít, hogy a következő években tovább nő a vezetékes internet-előfizetők száma, ahogyan a mobilosoké is, de ez nem jelenti azt, hogy a SIM-kártyák száma is jelentősen változna.

A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy idén az első negyedévben a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladta a 11,7 milliót, ezen belül a havidíjas előfizetések aránya 59 százalékra nőtt. (A távközlési cégek abban érdekeltek, hogy a havidíjas ügyfelek aránya növekedjen, hisz ez egy stabil, kiszámítható ügyfélkör, miközben az új belépők inkább a feltöltő kártyás megoldást preferálják, ebben az esetben ugyanis kontrollálhatják a költségeket.)

A mobiltelefon-előfizetők idén az első negyedévben átlagosan 161 esetben nyúltak a mobiltelefonjuk után, ám a 2015. első negyedévi 426 percről mostanra 445 percre nőtt az egy főre jutó beszélgetési idő. Vagyis az előfizetők idén az első negyedévben körülbelül ugyanannyi alkalommal, de hosszabban beszélgettek, mint egy évvel korábban. A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték. A mobiltelefonos ügyfelek a legtöbb esetben – egymilliárd alkalommal – saját hálózatukban lévő ügyfeleket hívtak, és körülbelül fele arányban más szolgáltatót. Ez a mennyiség, illetve arány nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest. Ahogyan az sem, hogy a mobilosok idén az első három hónapban 45 ezer esetben „tárcsáztak” nemzetközi számot. Mindezek mellett a KSH adatiból az is látszik, hogy a mobilhálózat adatforgalma 31 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és tovább növekedett az internet-előfizetések száma is, ami 2016 első negyedévének végén meghaladta a 8,2 milliót, ennek 67 százalék mobilinternet-előfizetés volt.

Sokat lehet keresni

Megéri a távközlési szektorban dolgozni, hisz egy főre jutó havi bruttó 552 ezer forint duplája a magyarországi átlagkeresetnek. Ráadásul a kereset 8,9 százalékkal, 45 ezer forinttal nőtt idén az első negyedévben a bázishoz képest – derül ki a KSH adataiból. Mindeközben a távközlési ágazat 15,6 ezer fős létszáma egy év alatt 3,3 százalékkal csökkent.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.