BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csapás a török turizmusnak

Egyelőre nincs riadalom a magyar utazók körében az újabb isztambuli terrorcselekmény kapcsán, csupán néhány lemondás történt – mondta a Világgazdaságnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja.

A kedd esti lövöldözés és robbantás 41 áldozatot követelt, és 239-en sebesültek meg, de magyar érintettről nem tudni. Bakó Balázs hangsúlyozta: „Az ebben az időszakban népszerű tengerparti nyaralások résztvevői – hetente nyolc – közvetlen charterjárattal utaznak a török riviéra központjába, Antalyába, amely több száz kilométerre van Isztambultól.” Az antalyai repülőtér sokkal kisebb forgalmat bonyolít le, mint az isztambuli Atatürk légikikötő, vagyis jóval átláthatóbb biztonsági szempontból. Hozzátette, a török hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket az antalyai repülőtéren és a tengerparti nyaralóhelyeken is.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a következő hetekben hány magyar utazó mondja majd le befizetett nyaralását, de a MUISZ nem számít tömeges visszalépésre. „Az elmúlt években a török tengerpartot nem érintette hasonló incidens, Isztambul pedig elsősorban a tavaszi és őszi városlátogatások célpontja, mivel túl távol van a tengerparttól” – hangsúlyozta Bakó. A magyar konzuli szolgálat is csak a török–szír határ térségébe nem javasolja az utazást. Visszatartó erőt képvisel az is, hogy az utak lemondása esetén kötbért kell fizetni.

Bár az elmúlt években a rendszeres terrorfenyegetettség miatt valamelyest emelkedett az utazók ingerküszöbe a veszélyekkel kapcsolatban, a magyarok azonban hagyományosan óvatosak és érzékenyebbek – tette hozzá a szakértő. Ezt mutatja az is, hogy az idén az első fél évben 20-30 százalékkal esett vissza a törökországi foglalások száma az egy évvel korábbi szinthez képest. A Trivago.hu szálláskereső weboldal is érzékelte a visszaesést, hiszen május végéig a törökországi szállások kiestek a top 10-ből tavalyhoz képest.

A török turizmusnak nagyon nem jött jól az újabb terrortámadás, hiszen tavasszal már abban reménykedtek, hogy visszaszerezhetik jó pozíciójukat legnagyobb küldő piacukon, Németországban, mivel a korábbi visszaesés után májusban újra jelentősen nőni kezdett az érdeklődés a német turisták körében a desztináció iránt, részben a törökországi árak jelentős – átlag 25 százalékos – csökkenésének köszönhetően – írta a Turizmus Online.

Az idei első negyedévben 16,5 százalékkal (4,07 milliárd dollárra) csökkentek éves alapon a turizmusból származó bevételek Törökországban a statisztikai hivatal szerint, ami részben az orosz turisták elmaradásának tudható be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.