BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bekopogtat a Google Duo

Új terepen hódítana a Google, a társaság az internetalapú kommunikációs megoldások piacából hasítana ki egy szeletet.

Új terepen hódítana a Google, a társaság az internetalapú kommunikációs megoldások piacából hasítana ki egy szeletet új alkalmazásával, a Duóval. A program videotelefon-hívásokat tesz lehetővé az okosmobilokról, webkapcsolatot használva. Maga az alkalmazás és a hívások ingyenesek, de természetesen ha valaki mobilinternet-hozzáféréssel használja, akkor a csomagjában foglalt adatmennyiség elérését követően könnyen extra költséget okozhat. A videotelefon önmagában nem számít újdonságnak, hiszen például az Apple-nek is van egy hasonló megoldása, amit Facetime-nak hívnak, de a Skype és egyéb üzenetküldő alkalmazások is rendelkeznek ilyen funkciókkal. Több dologban azonban eltér riválisaitól a Duo, így például az Apple alkalmazásával ellentétben nemcsak egy mobil operációs rendszeren működik, hanem Androidon és iOS-en egyaránt. Emellett egy speciális lehetőséget is beépítettek, ami lehetővé teszi, hogy a hívott fél már az előtt lássa a hívót – és nem csak a nevét vagy a fotóját, hanem az aktuális képét –, mielőtt „felveszi” a telefont. Az úgynevezett „Knock-Knock”, vagyis „Kop-Kop” funkciót azért tartották fontosnak beépíteni a fejlesztők, mert így kivédhetők a zavaró hívások, emellett pedig lehetőséget kínál arra is, hogy rangsorolják a felhasználók a beérkező hívásaikat. A Duo érdekessége, hogy a cég többi kommunikációs alkalmazásával szemben nem kell hozzá Google e-mail-címes azonosítás, hanem a telefonszámmal lehet regisztrálni és használni. A Skype-pal szemben ugyanakkor hátránya, hogy csoporthívásokat nem tud kezelni.

Az új program érkezését már tavasszal, a Google fejlesztői konferenciáján bejelentették, ám csak a múlt hét elejétől kezdték elérhetővé tenni. A társaság közlése szerint a videotelefon-szolgáltatás Magyarországról is elérhető lesz, az ehhez szükséges szoftverrel együtt.

A Google fejlesztői kiemelik, hogy a Duo zökkenőmentesen vált a különböző típusú internet-hozzáférések, vagyis a wifi és a mobil net között. A fejlesztés során természetesen a biztonságra is figyeltek. Ahogy az ebben az iparágban már megszokott, a riválisokhoz hasonlóan a Duo is végponttól végpontig terjedő titkosítást használ, így elvileg a két beszélgetőn kívül senki sem tud belehallgatni a hívásba. Időközben az is kiderült az új alkalmazásról, hogy hamarosan nemcsak videotelefonálni lehet vele, de támogatja majd az egyszerű hanghívásokat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.