BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymásra mutogat a BKK előző és jelenlegi vezetése

Jelentősen újra kell tervezni a budapesti elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatos beruházást – erre jutott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága, amely szerint csak így garantálható, hogy a jegyrendszer minden igényt kielégítve működjön, és megfeleljen a hazai jogszabályi előírásoknak.

A társaság közlése szerint a rendszer előkészítése és tervezése nem volt kellően megalapozott, az üzembiztos működés veszélyben lett volna. A BKK szerint a szakértői vizsgálatok alapján kiderült, hogy az előző menedzsment súlyos szakmai hibát követett el, amikor nem egy integrált, „kulcsrakész” elektronikus jegyrendszer kiépítésére írt ki pályázatot, hanem tulajdonképpen eszközbeszerzésre azok szoftveres integrációja nélkül.

Ezzel szemben azt állította Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója, hogy kulcsrakész megoldás volt a kiírás tárgya, tervezés, kiépítés, működtetés, karbantartás konstrukcióban, beleértve a rendszerintegrációt. A konstrukciót a BKK, az EBRD és a főváros egyetértésében választották, célja pedig az volt, hogy ugyanaz a cég üzemeltesse néhány évig a rendszert, amelyik részleteiben megtervezi és üzembe helyezi, hogy saját érdeke legyen a jó minőségű rendszer gazdaságos és magas színvonalú üzemeltetése. Ugyanezt az elvet követték a Futár vagy a Mol Bubi megvalósításánál is – egészítette ki reakcióját Vitézy. Az egykori BKK-vezér szerint a jegyrendszer megvalósítására alapos piackutatás után aprólékosan végiggondolt és kidolgozott tendert folytattak le, több külföldi szakértőt vontak be, és a teljes eljárást a finanszírozó EBRD szakmailag felügyelte.

A BKK tehát most újratervezi beruházást, de marad a fejlesztés befejezésének 2017. december 31-i határideje, és a tervezett projekt teljes költsége az áttervezések ellenére sem emelkedik – állítja a szervezet. Vagyis: az áttervezés ellenére a költség nem haladja meg az EBRD biztosította hitelkeretet – 54,4 millió euró – és a főváros eredetileg jóváhagyott 5,3 milliárdos keretösszegét. A projektet finanszírozó EBRD jóváhagyása szükséges a módosítások elfogadásához, de a pénzpiac több szereplője is megnövekedett érdeklődéssel kapcsolódott be a projektbe – közölte a BKK, amely új forrás bevonásának a lehetőségeit is folyamatosan vizsgálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.