BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyágyúval próbálkozik a Samsung

Rengeteg dolgot zsúfolt bele a Samsung legújabb csúcstelefonjába, a Note7 már a pillantásunkról felismer, a tengerben és a sivatagban sem hagy cserben, gyorsabb és többet bír, mint elődje – mindennek meg is kérik az árát

„Az eddigi legintelligensebb okostelefonunkat alkottuk meg” – jelentette ki D. J. Koh, a Samsung Electronics mobilkommunikációs üzletágának elnöke, amikor kedden bemutatta a dél-koreai társaság új csúcskategróriás készülékét, a Galaxy Note7-et. A cég New Yorkban, Londonban és Rio de Janeiróban párhuzamosan tartotta rendezvényét, persze a főszerep az amerikai nagyvárosnak jutott, ahol a színpadon egymást váltották a vállalat mobilrészlegének meghatározó alakjai. Bár a cég munkatársai a bemutatón azt hangsúlyozták, hogy mindenki jól tudja használni az eszközt, a beépített képességek, a teljesítmény, no meg az ár alapján mégis inkább úgy tűnik, hogy elsősorban az üzleti felhasználók örülnek majd a készüléknek.

Az egykor kategóriaalkotónak számító Note – a 2011-ben bemutatott első modell tulajdonképpen az első phablet, vagyis az okostelefonok és táblagépek közötti méretet képviselő készülék volt – már rég nem a legnagyobb ezen a területen a maga 5,7 hüvelykes kijelzőjével, hiszen a szintén a napokban bemutatott Honor Note8 például 6,6 hüvelykes képernyőt kapott. Azonban a dizájnban jelentős változást hoz az új Note. A Galaxy S7 edge-hez hasonlóan ugyanis a kijelzője lenyúlik mindkét oldalon, ami első pillantásra igen vonzóvá teszi a készüléket, bár ebben nagyjából ki is merül a jelentősége.

A dizájnnál jóval nagyobb változásokat hozott az új modell a képességek területén, a víz- és porálló borítás alatt ugyanis egy nyolcmagos processzor, 4 gigabyte RAM, valamint az előző modellhez képest kétszer akkora, 64 gigabyte-os tárhely található. Az is jól látszik, hogy a Note7 tervezésekor igyekeztek feloldani azt az ellentmondást, ami a biztonság és a kényelmes használat között egyre többször felmerül. A beépített íriszérzékelő újdonság a Samsung telefonokban, és azon túl, hogy egy pillantással lehet aktiválni a készüléket, olyan funkciók esetében is jól jöhet, mint például a mobilfizetés. Sőt, attól sem kell tartaniuk a felhasználóknak, hogy ha rövid időre kölcsönadják az eszközt ismerőseiknek, akkor esetleg bizalmas adatokhoz férhetnek hozzá, ugyanis ezeket egy külön erre a célra létrehozott, biometrikus azonosítóval védett mappában helyezhetik el, amit csak íriszszkenneléssel nyithatnak meg.

Érdemes szót ejteni a Note széria egyik legizgalmasabb funkciójáról, a hozzá járó speciális tollról, az S Penről is. Ez szintén víz- és porálló, a korábbiaknál keskenyebb, mindössze 0,7 milliméteres hegyet kapott, és fejlettebb nyomásérzékelést építettek bele, így még közelebb került ahhoz, mintha hagyományos tollal írnánk papírra. Sőt, a rajztehetséggel megáldott felhasználóknak is egészen új lehetőségeket kínál a bemutatón vetített videók alapján.

A Note7 Magyarországon szeptember 2-tól lesz elérhető – meglehetősen drágán: 280 ezer forintot kell fizetni érte. Érdemes egyébként az előrendelést választani, ami augusz­tus 16-án indul, aki ugyanis így dönt, az a Samsung virtuálisvalóság-szemüvegéből, a Gear VR-ből is kap egyet a telefon mellé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.