BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A film forog tovább

Jelentősen bővült a szolgáltatások külkereskedelme a második negyedévben, a folyamatot a turizmus, a szállítási és az üzleti szolgáltatások növekedése is segítette

Nemcsak az áruforgalom mérlegének gigantikus többlete, hanem a szolgáltatások exportja is hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez. A második negyedévben 600 milliárd forintos volt a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának az aktívuma, ami csaknem 120 milliárddal haladja meg az előző év azonos időszakában mértet – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. A kivitel 11 százalékkal növekedett, miközben a behozatal csak jóval lassabban, 5 százalékkal bővült. A legnagyobb partnerek felé nőtt a forgalom.

Hazánk legfontosabb partnere – az áruexporthoz hasonlóan – Németország volt. Az összbevétel csaknem 20 százaléka a németekkel folytatott külkereskedelemből származott. A hozzájuk irányuló export 7,7 százalékkal nőtt, melyhez jelentősen hozzájárult a számítástechnikai szolgáltatások értékének növekedése. A második legfontosabb exportpartnerünk az Egyesült Államok, a harmadik az Egyesült Királyság volt.

Az USA-nak nyújtott szolgáltatások értéke kiugróan, több mint 60 százalékkal nőtt. A tíz legfontosabb partnerország körében ez volt a legdinamikusabb növekedési ütem. Mindez elsősorban a hazánkban forgatott amerikai filmes produkcióknak köszönhető.

A turizmus, a szállítási és az üzleti szolgáltatások is hozzájárultak a bővüléshez. A turizmusból csaknem 400 milliárd forintos bevétel keletkezett, miközben a kiadások alig haladták meg a 140 milliárd forintot. Nem is meglepő, hogy a többlet jó része innen adódott, hiszen a magyarok jóval kevesebbet utaznak külföldre, mint amennyi turista idelátogat. A második negyedévben a külföldiek 12,4 millió utazást tettek Magyarországra, ami 9 százalékos növekedés, míg a magyarok 4,7 millió alkalommal utaztak külföldre.

A szállítási szolgáltatások exportja 435, importja 250 milliárd forint volt az időszakban, ez a bevételeknél és a kiadásoknál is közel 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A 185 milliárdos aktívumhoz nagymértékben hozzájárult a légi, valamint a közúti szállítási szolgáltatások növekedése. A légi szolgáltatáscsoport exportja két számjegyű bővülést mutatott, míg a közúti szállítás 6 százalék közeli növekedést ért el. Ez nagyban köszönhető a kiegészítő szolgáltatások (például szállítmányozás, úthasználati díjak, rakománykezelés) exportjának 24, importjának 15 százalékos bővülésének. Az alacsony vízállás miatt viszont a belvízi szállítás exportja 21, importja 16 százalékkal csökkent.

Az üzleti szolgáltatások bevétele 700, kiadása 640 milliárd forintot tett ki, ez az export 17, az import 2 százalékos növekedését jelenti 2015 második negyedévéhez képest. A jelentősebb súlyú szolgáltatáscsoportok közül a számítástechnikai és információs szolgáltatásokból származó bevétel 12 százalékkal bővült, az ehhez kapcsolódó kiadás hasonló mértékben, 11 százalékkal csökkent. Elemzők szerint tovább növekedhet a szolgáltatások külkereskedelmi forgalma. Szerencsés, ha az export minél több lábon áll, mert azzal csökkenti a magyar gazdaság sebezhetőségét. Tapasztalatok szerint ugyanis válságállóbbak azok az országok, amelyeknek a kivitelében domináns a szolgáltatások külkereskedelme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.