BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáskiadás: adatok nélkül, homályban tapogatózik a NAV

Kevesebb mint 240 ezer emberről tudja a NAV, hogy lakáskiadással foglalkozhat – ám arról nincs adat, valójában hányan adóznak ez után. A hivatalnak így viszont nemcsak az Airbnb-vel, a feketén ingatlant kiadókkal sem sikerül megbirkóznia.

„Ha lakóhelyed az Európai Unió egyik országában található, előfordulhat, hogy általános forgalmi adót (áfát) kell felszámítanod az általad biztosított szolgáltatások után” – írja az Airbnb, és a lakáskiadóknak szóló menüpontokban azt javasolja, hogy partnere mindenképpen kérje egy helyi adótanácsadó segítségét. Az amerikai társaság magyar oldala több bekezdésen át taglalja, hogy az Egyesült Államokban a lakásukat kiadóknak személyi jövedelemadót kell fizetniük ezen tevékenységük után, ám a hazai jogszabályok ismertetése elmarad. Bár a szabályok nem is olyan bonyolultak, ennek ellenére kevesen tarthatják be őket.

Tavaly nem egész 240 ezer olyan magánszemélyről tudott a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), aki lakáskiadással foglalkozott– derül ki a hatóság Világgazdaságnak küldött válaszaiból. A tavalyi szja-bevallásokban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet 72 ezren vallottak be, összesen több mint 60 milliárd forintot. Ez alapján egy bérbeadó valamivel kevesebb, mint havi 70 ezer forintot keresett a lakásával. Tekintettel arra, hogy a költségeket is el lehet számolni, ez viszonylag magasnak tekinthető összeg – aminek a magyarázata persze az is lehet, hogy a drágábban kiadott lakásokról inkább beszámolnak az emberek. Ennek az is lehet az oka, hogy a cégeknek kiadott lakások esetében (ha a bérbeadó magánszemély) a vállalkozásoknak kell (kifizetőként) levonni és megfizetni az adót: vagyis a NAV ez esetben amúgy is értesül a lakás kiadásáról. Ezt igazolni látszik, hogy az idén az első hét hónapban közel 31 milliárd forintot fizettek be a kifizetőhelynek minősülő bérlők a költségvetésbe. Az összeg több mint a fele a tavaly egész évben bevallott jövedelemnek (ennek ráadásul maximum 15 százaléka az adó). Vagyis: sokan nem lehetnek, akik magánszemélyeknek kiadott lakásaik után adóznak.

Azt a NAV nem tudja, hogy hányan adják ki magánszemélynek a lakásukat – erre ugyanis nincs adat. Sőt: azt sem tudni, hányan fizetnek annak rendje és módja szerint negyedévente maguk adóelőleget a magánszemélynek kiadott lakás után. Az adóelőleg ugyanis egy nagy kalapba vándorol, és a pénzforgalmi kimutatásokból nem lehet elkülöníteni, hogy magánszemélyként kik fizették ezt be a saját lakásuk bérbeadása után.

A KSH 2015 őszén készített felmérése szerint mindenesetre a háztartások 6 százaléka élt bérelt magánlakásban, vagyis több mint 250 ezer otthont adtak ki ilyen módon – ezt a számot lehet összevetni a 72 ezeres önbevallói körrel, akik között a lakásukat cégeknek kiadók is bőven szerepelhetnek.
Nem tudni azt sem, hányan lehetnek a lakásukat turisztikai céllal hasznosítók – bár rájuk elvben szigorúbb szabályok és nagyobb adminisztrációs kötelezettség is vonatkozik. Amíg ugyanis a normál lakáskiadás esetén elég az előleg befizetése és a bevallás, addig azok, akik a turistákat célozzák meg, már vállalkozónak számítanak, és áfaalannyá kell válniuk. A NAV állásfoglalása szerint a turisztikai jellegű bérbeadás már az egyéb szálláshely-szolgáltatás kategóriába tartozik, és üzletszerű gazdasági tevékenységet jelent. Az ingatlan tulajdonosa választhat, hogy (egyéni) vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként bíbelődik-e a papírmunkával, de mindenképpen szükséges lesz számlát adnia, és az önkormányzathoz is be kell jelentkeznie (ami persze egyből magával hozza azt is, hogy a vendégektől el kell kérni az idegenforgalmi adót). Jó hír persze, hogy még így sem kell feltétlenül óriási költségekkel számolni: az egyetlen ingatlant kiadók esetében ugyanis átalányadózás is választható: szobánként évi 32 ezer – vagyis havi szinten 2666 – forint megfizetésével le van tudva egy sor gond (csak az adminisztráció meg az idegenforgalmi adó nem). Csakhogy ezzel a lehetőséggel sem éltek nagyon sokan.

Alig több mint ötezren szerepeltettek a múlt évről szóló bevallásban a fizető-vendéglátó tételes átalányadója mezőben adófizetési kötelezettséget: 395 millió forintot, vagyis átlagosan 78 ezret (ami azt jelenti, hogy kétszobás lakásokat adtak általában bérbe turisztikai célból). Tavaly december végén egyébként a NAV 697 ezer adószámos magánszemélyt tartott nyilván, akik közül 166 345-en voltak bérbeadásra bejelentkezve. Ez annyit jelent: ennyien jelezték a hatóságoknak, hogy esetleg ingatlanjuk turisztikai hasznosításában gondolkodnának valamikor – ami persze még nem jelenti azt, hogy ezt meg is tették, vagy ebből származó jövedelemet vallottak volna be. Azt, hogy – az átalányadózást választókon kívül – valójában hányan vallottak be jövedelmet ingatlanjuk turisztikai hasznosításából, a hatóság nem tudja: a hivatal közlése szerint ugyanis „az önálló tevékenységből származó jövedelmet megállapítókra vonatkozó adatok a bevallások alapján nem különíthetőek el, ugyanis az ezen jogcímen szerzett jövedelem bevallására szolgáló sor számos más jövedelem feltüntetésére is szolgál.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.