BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szelfizésre kötelezik az Uber-sofőröket

Mosolygós szelfi nélkül nem vehetnek fel utast az uberesek. Az ötlet magyarázata sokkal komolyabb, mint amilyennek elsőre tűnhet a terv.

Mielőtt felvennék a munkát, mosolygós szelfit kell beküldeniük a Uber sofőröknek. Ez kötelező, enélkül nem léphetnek be az alkalmazásba, következésképpen utast sem vehetnek fel. A fuvarmegosztó vállalkozás azért döntött így, hogy elkerülje a visszaéléseket, s főképp hogy esetleg alkalmazottjuk helyett más üljön a volán mögé, pláne ne bedrogozva. Az a magyarázat ugyanis kevéssé életszerű, hogy a sofőr profiljának meghekkelésével valaki átvegye a helyét és egy másik autóval fuvarozzon utasokat, miközben a bevételt is másnak termeli.

Magát a szelfit is ellenőrzik, nem lehet, vagy legalábbis meglehetősen nehézkes archív vagy máshol készített képekkel átverni a rendszert – derül ki Joe Sullivan, a Uber biztonsági főnöke szavaiból, hiszen a Microsoft Cognitive Services szolgáltatásával vetik egybe a friss képet a cégnél korábban leadottakkal. Ha valami nem stimmel, annak ellenőrzéséig letiltják a sofőrt a platformról. A rendszer váratlan időpontokban is utasíthatja a sofőrt, hogy szelfizzen egyet. A tesztidőszakban 99 százalékos biztonsággal tudták ellenőrizni a sofőrjeiket – írja a The Verge.

A Real-Time ID Check bejelentkezési kötelezettséggel a cég szakértők által lazának minősített biztonsági rendszerét próbálja foltozgatni, miközben elismeri, hogy az azonosításra nem fordított kellő figyelmet. A sofőröktől például még ujjlenyomatot sem vesznek, s a bűnözői múlt sem a kizáró ok. Sőt, a jelentkezőkkel élőben nem is találkoznak, elegendő a kívánt igazolásokat beküldeni, hogy valaki fuvarokat vállalhasson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.