BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fonttal együtt zuhant az easyJet

Sokba kerülhetett az easyJetnek a font gyengülése az angliai székhelyű fapados légitársaság tegnap közzétett eredményvárakozása szerint. A szeptember 30-cal zárul üzleti évre 490-495 millió font adózás előtti eredményt várnak – a részletes adatokat november 15-én ismertetik –, ez mintegy 28 százalékkal maradna el az egy évvel korábbitól, és nem érné el az 515 millió font körüli elemzői becsléseket sem.

Ez az első olyan üzleti év 2009 óta, amire az easyJet profitcsökkenésről kénytelen beszámolni; közvetlenül a június 23-i Brexit-referendum után még azt mondták, hogy tartani tudják az elemzői konszenzusban jelzett 738 millió fontot, de gyorsan szembesültek a zuhanó font hatásával. Az üzemanyagért dollárban fizetnek, számos költségük pedig euróban merül fel az európai repülőtereken. (A légitársaság részvényárfolyama 35 százalékkal esett a népszavazás óta a Bloomberg adatai szerint.) A mostani közleményben nincs profitvárakozás az új üzleti évre, azt viszont jelezték, hogy a font további gyengülése 90 millió fontba kerülhet a cégnek.

Az utasforgalomra nem panaszkodhat a második legnagyobb európai diszkont légitársaság, pedig a merényletek miatt gyengült a nyaralóhelyi célpontok forgalma (a Sarm-el Sejk-i járatot már tavaly leállították, miután ott felrobbant egy orosz repülőgép). Az utaslétszám így is 6,6 százalékkal 73,1 millióra nőtt a most lezárt 12 hónapban, ebből 22 millió jutott július-szeptemberre, ami negyedéves rekord. Az egy ülésre jutó bevétel azonban 8,7 százalékkal csökkent a nyári csúcsidőszakban az öldöklő árverseny miatt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.