BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyen vasúti bérlet járhat a fiataloknak

Interrail vasúti igazolványt kapna ajándékba minden uniós fiatal a 18. születésnapjára az Európai Parlament képviselőinek javaslata szerint. Ma egy ilyen havibérlet ára 20 és 473 euró között alakul.

Ingyenes Interrail vasúti igazolványt kapnának 18. születésnapjukra az Európai Unió állampolgárai az Európai Parlamentben (EP) a hét elején tárgyalt és a képviselők által támogatott javaslat szerint. Évente mintegy 300 ezer 26 év alatti fiatal utazza be Európát ilyen vasúti bérlettel, eddig már sok millióan vették igénybe ezt a lehetőséget. A legolcsóbb Interrail most 20 euróba kerül, de van 473 eurós is az EP közleménye szerint. Az igazolvány tulajdonosai Európában bárhová elutazhatnak, csak arra vannak megkötések, hogy milyen fokozatú szolgáltatást vehetnek igénybe.

Az uniós javaslat mögött az áll, hogy az alacsony szén-dixod-kibocsátású utazási forma igénybevételére ösztönözze a fiatalokat, de persze cél az is, hogy a fiatalok megismerhessék Európát. Nem minden uniós ország tagja azonban az Interrail-rendszernek: Málta, Ciprus, Észtország, Lettország és Litvánia még kivétel. Az ő fiataljaik esetében a buszos és hajós utazás támogatását mérlegelik Brüsszelben. Az egy hónapra szóló ingyenes Interrail-igazolványra vonatkozó elgondolást Violeta Bulc, az EU közlekedési biztosa előremutatónak értékelte, sőt fel is vetette, hogy a megoldást intermodálissá kellene tenni, azaz kiterjeszteni más közlekedési módokra is. Szerinte sokakat vonzana az is, ha egy lottórendszerű sorsoláson bárki nyerhetne ilyen ingyenes európai havijegyet. A születésnapi Interrail gondolatát az EP-ben jelen levő politikai pártok többsége támogatta.

A MÁV is aktív

A magyar állami vasúttársaság számára kedvező, ha Interraillel is igénybeveszik a szolgáltatásait. A MÁV éppen most árkedvezménnyel kínálja e bérleteit. Az Interrail Globállal a földrész 30 országa járható be, az Interrail Egyországossal értelemszerűen egyetlen ország. Ifjúsági, felnőtt és szenior árkategóriában, első és másodosztályra vehetők jegyek. A legrövidebb időtartamra szóló igazolvány ötnapos, de 15 napon belül fel kell használni, a leghosszabb utazás pedig egy hónapon át folyamatosan minden napra szól. A legalacsonyabb ár 170 euró, a legmagasabb 757 euró.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.