BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapnak a bonbonmeggyre

Át kell alakítaniuk a csokigyártóknak magukat adóraktárrá, ha továbbra is szeretnének bonbonmeggyet készíteni – egyebek között ezt az adminisztrációs változást is magával hozza a teljesen újrafogalmazott, modernizált jövedéki adótörvény. A januártól hatályos vadonatúj jogszabály létrehozásának célja az informatikai fejlődés adta lehetőségek kihasználása, vagyis a teljes digitalizáció mellett az adminisztráció csökkentése és persze a közösségi jognak való megfelelés volt – ám a szerkezetileg teljesen megújult, modernebb jövedéki szabályozás számos olyan változást tartalmaz, amelyet a cégeknek figyelembe kell venniük, és amelyekre érdemes felkészülni.

Mindjárt fontos a határidőkre ügyelni, hiszen azoknak, akik valamilyen jövedéki engedélyhez kötött tevékenységet folytattak eddig, november 30-ig jelezniük kell a hatóságnak, hogy ezután is ezt tennék – hangsúlyozta egy tegnapi háttérbeszélgetésen Fülöp Attila, az EY Adó Üzletágának vám- és jövedéki szakértője. Megszűnik azonban a keretengedély intézményrendszere: azoknál is kötelező lesz az adóraktári minősítés, akik nem alkoholos terméket állítanak elő alkohol nagy mennyiségű felhasználásával (a bonbonmegygyártás mellett a gyógyszeripar ilyen felhasználó). Mindeközben átalakul a biztosítékok rendszere is: bevezetik a dinamikus biztosíték fogalmát, ami a nagyobb forgalmú vállalkozások esetén a bankgaranciák jelentősebb emelésével is járhat majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.