BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdaság növekedése javította a vállalkozások helyzetét

Kissé javult a vállalkozások túlélési aránya, miután a gazdaság helyzete kedvezőbbé vált az elmúlt években. Az országon belül azonban vannak különbségek.

Megtört az új vállalkozások túlélési arányának hosszú évekig tartó csökkenése, vagyis kissé több vállalat éli meg az ötödik születésnapját, mint korábban. A 2009-ben alapított cégek közül 38 százalék működött még 2014-ben is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, és a gazdasági helyzet stabilizálódása, a belső kereslet növekedése és az olcsó hitelek minden bizonnyal tovább javították a helyzetet.

Egy évtizeddel ezelőtt még a vállalkozásoknak csaknem a fele működött a létesítésüket követő ötödik évben is, a világgazdasági válság kitörése után azonban rohamosan megnőtt a csődök száma. 2010-ben már 40 százalék alatt volt a túlélési arány, a mélypont pedig 2013-ban következett be, 37 százalék közelében. A vállalatok helyzetét 2014–2015-ben javíthatta a jegybank által indított növekedési hitelprogram, amely hozzájárult a hitelösszeomlásból való kilábaláshoz és a beruházások növeléséhez. A gazdasági növekedés 3-4 százalék közötti stabilizálódása is a megelőző évekhez képest kedvezőbb környezetet teremtett.

Tavaly a társas vállalkozások száma összesen 4,5 százalékkal csökkent, miközben az egyéni vállalkozóké 1,5 százalék felett nőtt. A KSH az év végén 561 ezer társas vállalkozást számlált, 25 500-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés elsősorban a vállalkozások héttizedét kitevő korlátolt felelősségű társaságok számának 3,5 százalékos mérséklődéséből adódott, ami összefügg a törzstőke kötelező emelésével. Ez azonban feltehetőleg nem az évek óta stabilan működő cégeket érintette elsősorban.

A társas vállalkozások túlélési képessége a legerősebb: a 2009-ben alakult 36 ezer ilyen cég csaknem 45 százaléka élt még öt évvel később is, az egyéni vállalkozásoknál ez a mutató csak 29 százalék volt. Ebből kitűnik, hogy az egyéni vállalkozók kevésbé tőkeerősek, sokan közülük kényszervállalkozók lehetnek. A gazdasági társaságok között az öt évet túlélő szervezetek aránya a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok esetében volt a legmagasabb (48, illetve 46 százalék), a betéti társaságok körében a legalacsonyabb.

A legmagasabb, 60 százalékos túlélési arány az egészségügy, szociális ellátás ágazatban tapasztalható, de a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, valamint az információ, kommunikáció területén is csaknem a cégek fele éli meg az ötödik születésnapját. A korábbi évekhez hasonlóan a pénzügyi, biztosítási szektor vállalkozásainak túlélési képessége volt a legalacsonyabb, csupán 20 százalékuk működött az alakulást követő ötödik évben is. Ebben a szektorban már az első évet túlélő vállalkozások aránya is jelentősen elmarad az átlagtól: míg a többi ágazatban a vállalkozások egyéves túlélési rátája átlagosan 80 százalék, addig a pénzügyi, biztosítási területen – elsősorban a kiegészítő tevékenységet, például biztosítási ügynöki tevékenységet végző egyéni vállalkozások miatt – csupán 64 százalékuk tevékenykedett a megalakulást követő évben is.

A gazdasági fejlettségbeli különbségek némileg a régiós megoszlásban is érződnek. Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon nagyobb eséllyel maradt talpon egy vállalkozás, itt az ötéves túlélési ráta 39,5 százalék körül volt. Ezzel szemben a többi régióban ez a mutató 35–38 százalék közötti. Ugyanezt a megyék tekintetében vizsgálva Győr-Moson-Sopron megye túlélési rátája a legjobb (41 százalék), Nógrád megyéé a legrosszabb (28,5 százalék).

A kis cégek szűnnek meg

A cégmegszűnések leginkább a kkv-kat érintik. A megszűnt vállalkozások aránya a kisvállalkozásoknál 11,5 százalék, ezen belül a mikrovállalkozásoknál 11,8 százalék volt. Minél nagyobb egy cég, annál stabilabb a működése: a mutató a középvállalkozások esetében 1,5 százalékon alakult 2014-ben, a nagyvállalkozások körében 0,5 százalékos volt. A régióknál nincs jelentős eltérés a megszűnt vállalkozások arányában, a mutató értéke 10,7 és 12,5 százalék között alakult, kiugró érték megyei szinten sem látható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.