BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érné meg Amerikában gyártani az iPhone-t

Kiszámolta a Bloomberg, milyen ára lenne annak, ha Donald Trump kívánságának megfelelően az Egyesült Államokban gyártanák az iPhone-okat. Brutális eredmény jött ki - közli a hvg.hu

Trump híveinek bizonyára tetszene az, ha az iPhone-t vagy a MacBookokat az USA-ban szerelnék össze, kár, hogy ez soha nem fog megtörténni – prognosztizálja a Bloomberg. A hírügynökség technológiai szakblogja szerint ugyanis sem a munkaerő, sem a szükséges ellátási lánc nincs meg ehhez.

Ma a legnagyobb iPhone-gyár Csengcsouban 110 ezer embert alkalmaz, a létszám pedig – ha szükséges – ennek akár a duplájára is növelhető. Tavaly, az iPhone 6S bevezetése előtt még 100 ezer embert vettek fel a gyártás meggyorsítása érdekében. Az Egyesült Államokban mindez elképzelhetetlen lenne, függetlenül attól, az elnök mit gondol – jegyzi meg a Bloomberg. A sencseni Foxconn-gyár – amely leginkább az embertelen munkakörülmények miatt elkövetett öngyilkosságokkal került be a hírekbe – 240 ezer embert alkalmaz.



A Kínában kialakított ipari koncentráció másik nagy előnye az, hogy a különböző helyeken előállított alkatrészek könnyen és gyorsan szállíthatók az összeszerelő gyárakba. Ez is olcsóbbá teszi a termékek előállítását.

Ha valami csoda folytán mégis sikerülne Amerikába költöztetni az összeszerelést, azzal nem csak a kínaiak járnának rosszul, de az amerikaiak is, hiszen jóval drágábban jutnának hozzá az Apple termékeihez. A Bloomberg kétszeres árat sem tart elképzelhetetlennek - írja a hvg.hu.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.