BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kicsiknek fáj a Brexit

A kisebb méretű vállalatok Európa-szerte exporttevékenységük bővítésével igyekeznek bevételeiket növelni – derül ki a UPS 2016 második és harmadik negyedévében végzett kutatásából. Kivételt jelent az Egyesült Királyság, ahol a cégek exporthajlandósága jelentősen csökkent a júniusi „Brexit” népszavazás után.

Egyre növekszik azon kkv-k száma, akik exportálnak, és ezzel párhuzamosan az átlagnál magasabb bevétel-növekedésről számolnak be. A negyedik éves kutatás szerint azok a cégek, amelyek exportálnak, gyorsabban növekednek más cégeknél – közölte a UPS. A 2016-os eredményeket befolyásoló egyik legfőbb faktor a júniusi brit népszavazás volt, mely az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről szólt.

Az eredmények jelentős esést mutattak az egyesült királyságbeli kkv-k exporthajlandóságában a harmadik negyedév során. A szavazás előtt a brit kkv-k 36 százaléka várt emelkedést az exportjában, míg a szavazás után ez a szám 20 százalékra esett vissza.

Ezzel ellentétben minden egyéb piacon a változás fordított volt: összességében a cégek 26 százaléka számított exportbővülésre a második negyedévben, míg a harmadik negyedévre a szám 33 százalékra nőtt. A változások hatására az Egyesült Királyság pozíciója az exportáló országok listájában jelentősen megváltozott. Míg korábban az ország a kontinens második leginkább export-intenzív piaca volt Németország után, mostanra a hatodik helyre esett vissza.

A kkv-szektorban működő exportőr vállalatok magasabb bevétel-növekedésről számolnak be, és sokkal bizakodóbbak a jövőbeli teljesítményükkel kapcsolatban is – mondta el Nando Cesarone, a UPS Europe elnöke. „A 2016-os tanulmányunk azt mutatja, hogy azon kisvállalati vezetőknek több mint fele, akik a termékeik exportja mellett döntöttek, az elmúlt három évben folyamatosan növelni tudták bevételeiket. Míg azok közül, akik nem exportáltak, csak 31 százalék tudott növekedésről beszámolni” – emelte ki. Mindemellett az exportáló kkv-k aránya általánosságban is nőtt, egyes piacokon kifejezetten gyors ütemben. Ezek a kkv-k pozitív előrejelzéseket adtak; a cégek nagyobbik része stabil, vagy növekvő exportra számít.

Az exportáló KKV-k aránya minden piacon nőtt, még az Egyesült Királyságban is –az exporthajlandóság csökkenésének dacára. A német kkv-k exportálnak a legnagyobb valószínűséggel. Az EU továbbra is a legfontosabb exportpiac az európai kkv-k számára, melyet az USA követ. Az egyéb piacokra is exportáló cégek részaránya is növekszik, kivéve Olaszországban és az Egyesült Királyságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.