BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar gázpiacon a MET Croatia

A magyarországi földgázpiacon is megjelent a MET energiaipari csoport horvátországi leányvállalata, a MET Croatia, holott a holding egy másik tagja már itt van Magyarországon. Ám – mint a Világgazdaság érdeklődésére a társaságnál közölték – a MET Croatia nem rivalizál itteni testvércégével.

Magyarországi megjelenésének technikai okai vannak, mégpedig a határkeresztező kapacitások. „Csak olyan entitások tudják a határt átlépni, amelyeknek horvát és magyar kereskedelmi engedélyük is van” – magyarázta a társaság.

A MET Croatia elsődleges feladata az, hogy a csoport rajta keresztül lássa el horvátországi kiskereskedelmi feladatait a földgáz- és a villamosenergia-árampiacon. Ugyanez a funkciója a csoport más, adott országokban alapított leányvállalatának is. A MET Croatia új lehetőséget lát a majdani, Krk-szigeti terminál üzembe helyezésében, aminek Horvátország mellett a régióban, elsősorban pedig Magyarországon lesz hatása.

Az LNG Croatia ugyanis érdemi lehetőséget nyújt Magyarországnak ahhoz, hogy csatlakozzon a globális piacokhoz. „Magyarország kulcspozícióban lesz az LNG Croatia megvalósulásakor, mert a projekt felértékeli a hazai tárolói és szállítói kapacitásokat, és elősegíti a magyar gázpiac régiós kereskedelmi központtá (hub) válását” – közölték.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Magyarország régiós központtá válásában is segít a terminál Fotó: Nol.hu Magyarország régiós központtá válásában is segít a terminál Fotó: Nol.hu[/caption]

A horvátországi gáz- és árampiac jóval kisebb, mint a magyarországi, és a fejlettségi szintje is alacsonyabb. Ott most merül fel sok olyan szabályozási és piaci kérdés, amely Magyarországon már néhány évvel ezelőtt napirendre került. Helyi sajátosság például, hogy sok a diszt­ribútor cég: míg a magyarországi áram- és gázpiacon négy-öt van, Horvátországban csak a gázpiacon több mint harminc.

A svájci központú csoport az európai földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője, jelenleg 20 cégből áll. Leányvállalatai 12 országban, 19 nemzetközi kereskedési ponton és 26 ország gázpiacán kereskednek. Jelentős végfogyasztói ügyfélkörük Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában van. A csoport legutóbb Spanyolországban alapított céget.

Az MVM-é az ENKSZ fele

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tőkeemeléssel megszerezte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 50 százalékát. A lépésről tavaly állapodtak meg, amikor a közműszolgáltató megvásárolta az EDF Démász egészét, részben az MVM csoporttól kapott forrásból. Utóbbi e forrásért cserébe lett az ENKSZ résztulajdonosa.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.