BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírságot kapott az RTL Klub: ezért büntetett az NMHH

Mintegy félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte az RTL Klub szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szabálytalan termékmegjelenítés miatt.

Az RTL Klub szolgáltatóját 450 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a médiatanács, mert a televízióban 2016 májusában négy alkalommal - ebből kétszer ismétléskor - a Story Extra alatt a Story Magazin megvásárlására hívták fel a nézők figyelmét, akiket nem tájékoztattak a műsorszámban lévő termékmegjelenítésről - olvasható NMHH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
   
Mint rámutattak, a testület a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.
   
A közlemény szerint a médiatanács elfogadta a Hajdúböszörmény 98,9 MHz és a Hajdúnánás 93,3 MHz helyi rádiós frekvenciák végleges pályázati felhívásait, előbbi 30 ezer, utóbbi 17 ezer fős vételkörzetet kínál. A pályázatokat kereskedelmi jelleggel hirdetik meg. A Hajdúböszörmény 98,9 MHz frekvenciára február 16-án, a Hajdúnánás 93,3 MHz frekvenciára február 13-án lehet majd a pályázatokat beadni.
   
A tanács az Eger 101,3 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására meghirdetett pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel az FW Befektetési Kft.-t. A Derecske 94,7 MHz frekvencia pályázatát eredménytelennek nyilvánította a testület, mivel mindkét beérkezett pályázat alaki szempontból érvénytelennek minősült, és új pályázat előkészítésére kérte fel a hivatalt.
   
A tanács hozzájárult a Rádió 8 Körmend Kft. kérelméhez, amelyben a Körmend 99,8 MHz-en jelenleg ISIS Rádió Körmend néven működő médiaszolgáltatás állandó megnevezésének módosítását kérte Körmend FM-re. Emellett 20 ezer forint bírságot szabott ki rá, mert nem tartotta be a hatósági szerződésében foglalt, a műsoridőn belüli szöveg arányára vonatkozó előírásokat, valamint azért, mert a helyi közéletről szóló és a közszolgálati műsorszámok megoszlása sem volt megfelelő a vizsgált adáshéten. Hasonló okokból kapott 30 ezer forintos bírságot a sárvári ISIS Rádió üzemeltetője. A médiaszolgáltató - a körmendi rádiónál is kifogásolt hiányosságokon kívül - többek között nem teljesítette a magyar zene és a hírműsorok arányára vonatkozó vállalásokat.
   
A Rádió Szarvas üzemeltetőjét a tanács 10 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert nem tartotta be a szöveg arányára vonatkozó előírásokat, valamint műsorában nem volt megfelelő a helyi közéletről szóló, a hírműsorok és a közszolgálati műsorszámok megoszlása, továbbá a műsorideje is rövidebb volt az általa vállaltnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.