BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb cég ment csődbe tavaly

Jelentősen csökkent a kényszertörlések, a felszámolások és a csődök száma hazánkban – derült ki a Bisnode Magyarország elemzéséből.

Tavaly 18,9 százalékkal kevesebb új felszámolási eljárás indult, mint 2015-ben, ám a kényszertörlések száma még ennél is nagyobb mértékben, 25,3 százalékkal mérséklődött. Mindkét eljárástípusra igaz, hogy a tavalyi év első felét még sokkal intenzívebb visszaesés jellemezte, hiszen a felszámolások száma 19,3, míg a kényszertörléseké 34 százalékkal esett vissza 2016 első hat hónapjában.

A második fél évben a csökkenés üteme lelassult, így a felszámolások közül már csak 18,4, míg a kényszertörlésekből 15,2 százalékkal regisztráltak kevesebbet, mint 2015 azonos időszakában. Persze már a 2015-ös év is rendkívül jól alakult, hiszen 2014-hez képest új felszámolások száma több mint 40 százalékkal, a kényszertörléseké pedig 27 százalékkal mérséklődött. A csődeljárások száma továbbra is elenyésző hazánkban, 2016-ban mindössze 50 ilyen eljárás indult.

Míg a tavalyi év első felében még 19,8 százalékos növekedés volt a végelszámolások számának alakulásában, addig az év második felében már négy százalékkal kevesebb ilyen esemény indult 2015 hasonló időszakához képest. Ennek a visszaesésnek köszönhető, hogy a végelszámolások számának növekedési üteme lelassult, és végül 9,81 százalékos emelkedés mellett 8600 új eljárással zártuk 2016-ot. Végelszámolások tekintetében – több mint 27 ezer eljárással – 2012 volt a legrosszabb, akkor több mint háromszor annyi új végelszámolást regisztráltak, mint tavaly.

A csődök és felszámolások számának csökkenése a Bisnode Bedőlési Index (BBI) értékét is jótékonyan befolyásolta – közölte Keleti József, a Bisnode Magyarország Kft. country managere. A BBI az a mutatószám, amely az elmúlt 12 hónapban indított csőd- és felszámolási eljárások számát viszonyítja a hazánkban működő cégek számához.

A működő cégek számában is történt ugyan néhány százalékos visszaesés tavaly, ez azonban eltörpült a nemfizetési eljárások számának 20 százalék közeli mérséklődése mellett. Ennek köszönhető, hogy a 2014. végi 3,24 százalékhoz képest – mely az eddig mért egyik legmagasabb bedőlési index volt hazánkban – kevesebb mint feleakkora, mindössze 1,54 százalék volt a nemfizetési eljárásba vont cégek száma 2016-ban. Az intenzív visszaesés már 2014-ről 2015-re érezhető volt, hiszen már ekkor megkezdődött a gazdaság tisztulási folyamatának lassulása, a tavaly folytatódó pozitív trend hatására pedig a BBI értéke további 17 százalékkal csökkent.

Jó hír továbbá, hogy szinte minden szektorban csökkent kisebb-nagyobb mértékben a kockázatosság, az egyetlen kivétel a vegyipar, ahol 0,45 százalékpontos emelkedést mértek. A legnagyobb – közel 2 százalékpontos – javulás a közigazgatás, védelem, társadalombiztosítás terén történt, amely a 2015-ös 19. helyről az első helyre ugrott. Bár mindössze 260 társaság mondhatja el magáról, hogy ezt a területet jelölte meg főtevékenységként, közülük tavaly senki sem került sem felszámolás, sem csődeljárás alá. Az így második és harmadik helyre szoruló humánegészségügy, illetve oktatás 0,06 és 0,13 százalékponttal ért el alacsonyabb bedőlési arányt, mint 2015-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.