BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százezer állást hirdet meg az Amazon

Másfél év alatt százezer új munkatárs felvételét jelentette be a gyorsan növekedő amerikai e-áruház, az Amazon, mivel már nem képes az internetes megrendelések okozta többletforgalom kezelésére. Nem csak raktári alkalmazottakat és csomagolókat keres az Amazon, hanem programozókat és magasan képzett mérnököket is. Legutóbb ilyen rövid időn belül ennyi munkást mg a második világháború után vettek fel, akkor a General Motorsnál – emlékeztet a The Wall Street Journal.

A létszám 55 százalékos bővítését tervező Amazonnál eközben gőzerővel folyik a munkafolyamatok automatizálása, a robotizáció, a drónos házhozszállítás bevezetése, miközben a cég épp azt sulykolja, hogy a gépek csak az élőmunka kiegészítéseként jöhetnek szóba. A fizetés raktárban végzett munkáért nem éppen fejedelmi, noha az Amazon azzal büszkélkedik, hogy nála a munkabér 30 százalékkal magasabb a kiskereskedelem átlagánál. A szektort 2015-ben 14 dolláros órabér jellemezte, ami a nemzetgazdasági szinten rendkívül alacsony. A cég 2016 elején az év végi idénymunkások 14 százalékát meg tudta győzni a maradásról, s a mostani karácsonyi szezon után még többen jelezték, hogy vállalnak a folytatást.

Megjegyzendő, hogy a tulajdonképpen a kiskereskedelmen belüli átrendeződésről lehet itt beszélni, hiszen a hagyományos áruházak sora épp az alacsonyabb költségekkel dolgozó online boltok előretörése miatt bezárásokra és elbocsátásokra kényszerül. Az egyik legnagyobb amerikai lánc, a Macy’s például a napokban tízezer dolgozójának mond fel a vártnál gyengébben sikerült karácsonyi szezon következményeként, és a többiek is követik példáját: a Limited ruházati lánc például 250 üzletét lakatolja le, ami négyezer dolgozó elbocsátását jelenti egyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.