BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Digi vinné a román Telekomot

Átrendezheti a romániai távközlési piacot, ha igaznak bizonyulnak azok a hírek, amelyek szerint az Orange és az itthon Digi néven ismert RCS & RDS cégek veszik meg a Deutsche Telekom román leányát. Piaci pletykák szerint a Digi a bukaresti tőzsdén készül forrást bevonni a tranzakcióhoz

A Deutsche Telekom (DT) tárgyalásokat folytat román leányának eladásáról, a helyi sajtóban megjelent információk szerint a távközlési cég mobilüzletágáért a Magyarországon Digi néven ismert RCS & RDS jelentkezett be, a vezetékes szegmenst a román piacon vezető mobilszolgáltató, a francia Orange vinné. A hírek szerint a DT egymilliárd eurót kér az 54 százalékos tulajdonrészért.

A Világgazdaság megkereste a romániai Telekom-társaságok képviseletét, Diana Iosu sajtóreferens nem cáfolta a hírt, ám mindössze annyit közölt, hogy a Telekom nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Az Orange Romania szoros kapcsolatban áll a Telekom Romaniával (TR), egy tavaly év elején kötött megállapodás nyomán a franciák a TR optikai infrastruktúráját használva nyújtanak nagy sebességű vezetékesinternet- és kábeltelevíziós szolgáltatást. Ezek alapján logikusnak tűnhet a vételi szándék a franciák részéről.

Ami a Digit illeti, megosztottak a vélemények. Egyrészt a nagyváradi Teszári Miklós tulajdonában lévő cég ősszel 350 millió euró értékű kötvényt bocsátott ki 5 százalékos kamattal, és 375 millió euró értékű szindikált hitelt vett fel, hogy finanszírozza lejáró tartozásait. Ezzel a cég adósságállománya az EBITDA 2,7-szeresére emelkedett. A hitelminősítői ajánlás szerint ugyanakkor a Diginek maradt még mozgástere, az adósságállományát az EBITDA 3,5-szeresére növelheti anélkül, hogy romlana az adósosztályzata. Ez azt jelenti, hogy a cég nagyjából 200 millió eurót tudna mozgósítani az RT mobilüzletágának megvételére, ami aligha lesz elegendő. Lapunk a RCS & RDS-t is megkereste, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz.


Piaci berkekben azt beszélik, hogy a Digi a bukaresti tőzsdén készül bevonni a tranzakcióhoz szükséges forrást – mondta a Világgazdaságnak Tunkli Dániel, a helyi tőkepiacon aktív Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője. A szakértő szerint a társaság csak egy lépésre van az IPO-tól, hiszen nemrég a sikeres kötvénykibocsátás során már kiadott egy több mint 600 oldalas prospektust, amelynek tulajdonképpen csak néhány részletén kellene változtatni. Tunkli szerint a Deutsche Telekom jelenleg a régiós működését optimalizálja, nagyrészt azzal a céllal, hogy egyensúlyba hozza a tőkestruktúrát.

A folyamat a Magyar Telekomot (MTelekom) is érinti, logikus lépésnek tűnik, hogy a montenegrói leány után a macedón üzletágát is átvegye a horvát operáció. A lépéssel az MTelekom pénzügyi helyzete nagyban javul, a felvásárló pedig befekteti a mérlegén lévő készpénzállományt, így nem rombolja a részvényesi értéket – véli Tunkli.

A régiós konszolidáció már két éve elkezdődött, a Deutsche Telekom 2014-ben 800 millió euróért megvette a Mid Europa Partners hedge fundtól és a dubaji al-Ajn alaptól a T-Mobile Czech Republicban meglévő 40 százalékos tulajdonrészüket, ezzel egyedüli tulajdonosa lett a cseh mobilszolgáltatónak. A Slovak Telekom esetében a 49 százalékos állami részesedésért 900 millió eurót fizetett 2005 májusában az anyacég. A két tranzakció pedig itthon is beindította a befektetők fantáziáját, sokan ugyanis arra kezdtek spekulálni, hogy a magyar leány is hasonló sorsra jut, és a németek kivezetik a céget a hazai börzéről. A magyar vállalatban jelenleg 59,21 százalékos tulajdonrésze van a DT-nek, közkézen 40,79 százalék forog. Tunkli középtávon nem tartja valószínűnek a kivásárlást, véleménye szerint elképzelhető, hogy hosszú távon az anyacég egy kézbe vonja össze a regionális leányait, és nem kizárt, hogy ez a központ Budapesten lesz.

Továbbra is magas az adósság

A DT legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a Telekom Romania enyhe csökkenés mellett 718 millió eurós árbevételt ért el tavaly az első kilenc hónapban, az EBITDA 15 százalékkal 129 millió euróra csökkent éves alapon, az adósságállománya ugyanakkor meghaladta az egymilliárd eurót. A TR részvényeinek 54 százalékát a DT a görög OTE vállalaton keresztül birtokolja, a fennmaradó rész a román állam tulajdonában van. Az OTE 1998-ban 675 millió dollárért vásárolt 35 százalékot az akkor még Romtelecom nevű cégben, részesedését 2003-ban 273 millió dollárért növelte a jelenlegi szintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.