BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A panellakásokra vadásznak a vevők

Mivel a kereslet továbbra is stabil, így ha a korábbinál szerényebb mértékben is, de tovább kúsznak felfelé az árak az ingatlanpiacon. Ugyanakkor a túlárazott lakások komoly gondot okoznak.

Az elmúlt fél év egyik legfeltűnőbb ingatlanpiaci jelensége, hogy jelentős mértékben megszaporodtak a túlárazott ingatlanok. "Nagyon sok olyan lakástulajdonos van, aki meghirdeti a lakását, de nem igazán gondolja komolyan az eladást" - hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Ezeket a lakásokat azért kínálják magasan a reális piaci ár felett, mert nem igazán számít a tulajdonosoknak, hogy lesz-e rájuk vevő, és ha igen, mikor. Ők csak szerencsét próbálnak az ingatlanpiacon. Ezek az eladók úgy gondolkodnak, hogy ha a megálmodott hirdetési árért sikerül eladni az ingatlant, akkor az rendben van, de olcsóbban nem hajlandóak megválni tőle. (Ugyanakkor a lakáspiacon robbanás várható, hosszú évek óta nem volt ilyen magas a kiadott lakásépítési engedélyek száma.)

Vevői részről azonban az ilyen irreális árakon kínált ingatlanokra nincs igény, hiszen az érdeklődők pontosan tudják, hogy “mit keresnek és mennyiért”. Így az átlagnál drágábban kínált lakásokból csak az kel el, mely valamilyen szempontból kiemelkedő, különleges. "A túlárazás a mértéke akár a 30 százalékot is elérheti, tehát egy reálisan 15 millió forintba kerülő békásmegyeri panellakást könnyedén meghirdetnek a tulajdonosok akár 4-5 millió forinttal drágábban is" - tette hozzá.

A lakótelepi otthonok azonban a legkönnyebben kiadható ingatlanok. Jó az elosztásuk, egyforma méretűek és különnyílók a szobák - ami sok téglaépítésű lakásról nem mondható el - ráadásul a rezsi sem túl magas. Így optimális választás egyetemistáknak, de akár családoknak is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.