BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vevők az árcsökkenésre várnak az ingatlanpiacon

Visszaesést hozott a tél a dél-budai ingatlanpiacon, egyedül a paneleknél maradt meg az érdeklődés korábbi szintje. Az árak emelkedése már itt sem jellemző, a vevők egy része kivár. Árcsökkenésre azonban az idei évben nagy valószínűséggel nem kerül sor.

A tavalyi év első három negyedévét a töretlen drágulás jellemezte a legkeresettebb kategóriákban a dél-budai ingatlanpiacon, ám a lendület a negyedik negyedévben lefékeződött. A megtorpanás az idei év elején is határozottan érezhető - áll a Balla Ingatlan elemzésében.

A kevesebb érdeklődő mellett kivárás is érezhető a vevők részéről. Úgy tűnik, hogy vannak olyanok, akik már árcsökkenésre várnak. Ők azonban csalódni fognak, ahogy azok az eladók is, akik rendkívül magas szinteken tartják a hirdetési árat.

A korábban megszokott érdeklődés egyedül a panelek piacán maradt változatlan, ennek ellenére áremelkedésre ebben a szegmensben sem számíthatunk. A XI. kerület felkapottabb paneles városrészein - Őrmező, Kelenföld és Albertfalva esetében - 330-400 ezer forint közötti négyzetméterárakra számíthatnak a vevők. A szórás oka az, hogy a kínálat a felújítandótól a gyönyörűen felújított panelokig, a klasszikus távfűtésűtől a panelprogramban részt vett lakásokig tart.

Nem zavarják a használt lakások piacát az újépítésű ingatlanok sem, annak ellenére, hogy az előértékesítések már zajlanak, de a lakások csak a jövő évben kerülnek nagyobb számban átadásra.

Az újépítésűek és a használt lakások piaca között mérsékelt az átjárás. Aki arra az érzésre vágyik egy lakásnál, amit csak egy újépítésű adhat meg, nem fogja beérni egy használt lakással. Ugyanakkor a használt lakások piacáról képesek elszívni vevőket az újépítésűek. Hiszen újépítésűekből eddig nem igazán volt választék, így akiket sürgetett a költözés igénye, gyakran kénytelenek voltak beérni egy igényesen felújított újszerű ingatlannal.

Újépítésűből még mindig nincs sok a XI. kerületben, ráadásul ezek sem olcsók. 4-5 nagyobb, több száz lakást magába foglaló projekt indul el mostanában vagy a közeljövőben, és ezek előértékesítése már zajlik. A legnagyobb közülük az Elite Park, ahol 520-550 ezer forintos induló négyzetméterárakról beszélhetünk. A többi projekt esetében is hasonló kezdőárak jellemzőek, a felső szint 1 millió forint körül alakul. Az átlagár valahol 520-700 ezer forint környékén mozog az újépítésű lakásoknál a kerületben, de ezek sok esetben még kérdőjelesek, hiszen úgynevezett legelső árak, melyek változhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.