BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államon is leverné a Vodafone a buktát

Erősen gondolkodik a Vodafone Magyarország azon, hogy polgári bíróságon is beperli a Magyar Telekomot és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF), mert a mobiltelefon társaság szerint a Telekom és a KEF jogellenesen kötött szerződést – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

Az ügy előzménye, hogy a Telekom nyerte el a KEF mobilszolgáltatás nyújtására vonatkozó pályázatát, és a KEF túl alacsony árajánlatra hivatkozva kizárta a Vodafone-t a pályázatból, kétségbe vonva, hogy képes a szolgáltatást finanszírozni. Ennek kapcsán a mobiltelefoncég előbb előzetes vitarendezési eljárást kezdeményezett a KEF-nél, majd pedig a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordul, de mindkettő elutasította beadványát. Ezt követően a társaság az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg a KEF határozatát, és kérte a bíróságtól, hogy - ideiglenes intézkedésként - tiltsa meg a cégeknek a szerződés megkötését mindaddig, amíg nem születik döntés.

A bírósági eljárás még nem ért véget, és a Vodafone ismeretei szerint a felfüggesztésre vonatkozóan sem született döntés. A cég szerint erről őket értesítenie kell a bíróságnak. Ebben a helyzetben írta tehát alá a Telekom és a KEF a szerződést, ami a Vodadfone szerint jogellenes. Ráadásul amennyiben akár a munkaügyi bíróság vagy a polgári bíróság végül helyt ad a Vodafone-nak könnyen előfordulhat, hogy a bírósági döntés nyomán meg kell majd semmisíteni a szerződést. Ez pedig nem csak a Telekom és KEF szerződését érinti, hanem az állami intézmények és a Telekom közötti idő közben megkötött megállapodásokat is.
 
A KEF két-három évente megversenyezteti a szolgáltatókat, ezen legutóbb, 2014-ben a Vodafone Magyarország nyert, most pedig a Telekom. Annak ellenére, hogy a bírálat során legnagyobb, 70 súllyal az ár szerepel, márpedig a két cég ajánlatában jelentős eltérés volt, a Vodafone javára. Egy hónapra, egy SIM kártyára a Vodafone ajánlata 2317 forint volt, amíg Magyar Telekom 3603 forint értékű ajánlatot tett, aminek következtében a Vodafone ajánlata egy évben 500 millió forintos megtakarítást hozna az államnak. Ennek alapján tehát a Vodafone-nak kellett volna nyernie, csakhogy a KEF túlzottan alacsonynak tartotta az árat.

Kirány szerint azért alakulhatott ki az immár jogi eljárásba bonyolódott pályázat, mert sérti a Telekom üzleti érdekeit a Vodafone megerősödése. Az utóbbi társaság ugyanis az elmúlt 24 hónapban egyrészt rendre ügyfeleket szerzett a két konkurensétől, miközben azok többet-kevesebbet veszítettek. Mindeközben az egyébként is nyereséges Vodafone pénzügyileg tovább erősödött, folyamatosan növelte bevételét – tette hozzá Király.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.