BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint ezer cég kaphat 9 milliót

Nem túlzás azt állítani, hogy 2022 végéig 1200 vállalkozás fog állami tőkéhez jutni – állítja a Hiventures Zrt. befektetési vezérigazgató-helyettese, Katona Bence.

Katona Bence a KamaraOnline-nak adott interjúban arról is beszél, hogy miért pont 9 millió forint befektetést kaphatnak a kezdő vállalkozások az inkubációs szakaszban. Katona elmondta: "az 50 milliárd forint tőkebefektetés három életszakaszban segíti a hazai vállalkozásokat az inkubáció, magvető és startup fázisban. Az inkubációs életszakaszban 10 milliárd forint, a magvetőben 16 milliárd, míg a startup életszakaszban 24 milliárd forint tőkebevonás lehetséges. A startup életszakaszban általában már lezajlottak a piaci tesztek, és a piacra lépéshez további tőkére, illetve az értékesítés felfuttatásához lenne szükség."

Kiemelte, akár 1200 vállalkozás is tőkéhez juthat, bár elismeri, ez komoly, ambiciózus szám. A legkorábbi, az inkubációs szakaszban 800 cég tőketámogatásával számolnak - állítja Katona, aki kiemelte, a tervezett 10 milliárd forintból 9 milliárd uniós forrásból származik. Hozzátette, ebben a szakaszban a legnagyobb a lemorzsolódók aránya, az induló, innovatív vállalkozásoknak akár a 90 százaléka is bedőlhet.

Arra a kérdésre, hogy a kilencmilliós tőke elég-e az induláshoz Katona azt felelte: "a 9 millió természetesen nem légből kapott szám. A befektetési menedzserek között sok gyakorlott startup vállalkozó van, rendkívül jó szakemberek erősítik a Hiventures csapatát. Az ő tapasztalatuk mellett rengeteg nemzetközi példát is tanulmányoztunk Írországtól kezdve Ausztrián át Észtországig, hogy náluk mekkora kezdő finanszírozást biztosítanak a hasonló programokban". Hozzátette: erre átlagosan 20-30 ezer eurót szánnak a szereplők a fejlett országokban. Ekkora mértékű forrásnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy egy ötletről, projektről be tudjuk bizonyítani azt, hogy az üzleti hipotézisek reálisak-e és a technológia egyáltalán megvalósítható. A 9 millió forintot is ketté osztjuk 4,5-4,5 milliós részre, vagyis már az inkubációs szakaszban is el kell jutni egy alap mérföldkőig, hogy folytatódhasson a közös munka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.