BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hirdetésnek álcázzák magukat a legveszélyesebb mobilos vírusok

Tavaly közel háromszorosára emelkedett a mobil kártevők száma az előző évhez képest – összesen 8,5 millió rosszindulatú programot azonosítottak. Ez azt jelenti, hogy az egy év alatt regisztrált kártevők száma majdnem 50 százaléka az azt megelőző 11 év összes regisztrált kártékony programjának olvasható a Kaspersky Lab Mobile Virusology éves jelentésében.

A kibercsapdák listáját a mobil készülékekre specializálódott trójai hirdetések vezetik, idén 20 kártékony programból 16 trójai, míg 2015-ben ez az arány 12/20 volt. Az Interpol szakértőinek segítségével készült jelentés szerint közel 40 millió támadás-kísérletet észleltek több mint 4 millió felhasználó Android-alapú védett készülékén. 


A legelterjedtebb trójai típus 2016-ban a hirdetések egy formája volt, 20 kártékony programból 16 hirdetésnek álcázott volt trójai. Ezek a kártékony programok nemcsak agresszív hirdetéseket jelenítenek meg a fertőzött készüléken, hanem gyakran ellehetetlenítik a használatát és nagy valószínűséggel titokban más alkalmazásokat is telepítenek. Ilyen rosszindulatú szoftvert már többször találtak a hivatalos letöltőközpontban, például Pokemon GO-leírásnak álcázva magukat.

A modern zsarolóprogramok felugró ablakokkal teszik lehetetlenné a készülékek használatát. Ezt az elvet használta a legnépszerűbb mobil zsarolóprogram, a Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob nevű trójai. Ez a trójai elsősorban Németországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt aktív, és elkerülte a FÁK és a környező országok felhasználóit. A kiberbűnözők általában 30-60 000 forint közötti összegért oldották fel a készülékek blokkolását.

A mobil banki trójai programok tovább fejlődtek az év folyamán, például sokan közülük képesek megkerülni az új Android-rendszer biztonsági mechanizmusait. Ugyanakkor a mobil banki trójaiak programozói új képességekkel egészítik ki kártékony programjaikat. Például a Marcher program-család amellett, hogy felülírja a szokásos banki alkalmazások végrehajtásait, átirányítja a felhasználókat a pénzügyi intézmények honlapjáról adathalász oldalakra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.