BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több turista érkezhet Budapestre

Tizenkétmillióval több turista, összesen 2,8 milliárd vendégéjszaka – várakozáson felüli évet zárt az európai turizmus, amely az előrejelzések szerint idén és jövőre még tovább erősödhet

Először szerepel a PwC 17 európai városra kiterjedő szállodaipari előrejelzésében Budapest, amely a szobafoglaltságot tekintve a középmezőnybe tartozik, de a szállodaipar legfontosabb mutatója, az egy kiadható szobára jutó bevétel, a RevPAR tekintetében utolsó, viszont növekedésre esélyesnek tartják. A tanulmány készítői e téren a legnagyobb ugrást – egyetlen év alatt 14,8 százalékos növekedést – Porto szálláshelyeitől várják, 8,7 százalékot Dublin, 6,8 százalékot pedig Budapest tehet hozzá a várakozások szerint a RevPAR átlagához, olyan népszerű városokat megelőzve, mint Madrid (5,9 százalékra várt növekedés), Lisszabon (5,6 százalék), Prága (5,5), Barcelona (5,4), Frankfurt (4,5) és Párizs (3,6).

Nem véletlen, hogy Budapesten felpörögtek a szállodai beruházások, a következő négy évben több mint húsz új hotel nyílik majd a CBRE nemrég bemutatott felmérése szerint. Mindeközben a tavalyi év eredményei szerint nem igazolódtak be azok a félelmek, amelyek az európai terrorcselekmények nyomán a kontinens turisztikai mutatóinak leromlását jövendölték, noha egyes városokban és azok környékén a biztonsági aggályok számlájára írhatóan valóban visszaesett a vendégforgalom. Csökkent viszont a szállodaipari befektetések és tranzakciók volumene, ami elsősorban a Brexit miatti bizonytalanság következtében jelentkező 60 százalékos egyesült királyságbeli visszaesés számlájára írható, összességében pedig a 2015-ös 21 milliárd forintos rekordszinttől 10 százalékkal maradt el, de még így is a valaha mért második legmagasabb érték a 19 milliárd eurós végeredmény.

Összességében azonban remek évet zárt tavaly az európai turizmus, olyannyira, hogy az egyik rekordévként vonul be 2016 a szállodaipar történetébe, méghozzá úgy, hogy a rá következő esztendő egy újabb rekord ígéretét hordozza máris. Az utazási kedv globálisan is nő: az ENSZ Idegenforgalmi Világszervezete 2017-re a turizmus 2-3 százalékos növekedését prognosztizálja világviszonylatban – olvasható a PwC részletes tanulmányában. Európa az üzleti utazások miatt marad fontos célpont. A helyi gazdaságok rugalmassága is fokozza a kontinens iránti érdeklődést, s az amerikai és ázsiai turisták beáramlása révén jelentős pluszbevételekre tehet szert. A mediterrán térségek vendégforgalmát a szabadidős utazások további növekedése garantálja majd.

Az európai előrejelzés szerint a legdrágább városok – Genf (300,2 euró) és Zürich (244,9 euró) – kivételével valamennyi vizsgált európai desztinációban nő az idén a vendégforgalom és a bevétel, utóbbi Budapesten 2018-ban már akár 9,9 százalékkal, ami a második legjobb volumen lesz a mezőnyben.

Dupla vagy senki

Meg kell duplázni jövőre a turisztikai szektorban elérhető átlagjövedelmet – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy tegnapi szakmai konferencián. Az államnak is végig kell gondolnia – mondta –, milyen módon tud segíteni a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatnak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének újonnan megválasztott elnöke, Könnyid László szerint az erőteljes béremelés állami segítséggel megvalósítható. És égetően szükséges is, hiszen a 103 ezer forintos nettó jövedelem a nemzetgazdasági átlag 60 százaléka csupán. A szálláshelyi áfa csökkentéséért is azért lobbiznak, hogy a különbözetet béremelésre és alkalmazottaik megtartására költhessék a turisztikai munkaadók – tudósított a távirati iroda az eseményen elhangzottakról.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.