BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott a külföldi vendégek száma

Megugrott a hazánkba látogató külföldi turisták száma az év első hónapjában. Januárban 14 százalékkal több éjszakát töltöttek el magyarországi szálláshelyeken a külföldiek, míg a belföldi vendégforgalom 5,6 százalékkal bővült. Együttvéve tehát 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma az előző év első hónapjához képest. A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi gyorsjelentése szerint a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 11 százalékkal, 23,9 milliárdra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal, 13,2 milliárd forintra, az egyéb bevétel 10 százalékkal, 5,6 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 7,3 százalékkal, 5,1 milliárd forintra emelkedett. A Széchenyi-pihenőkártya forgalma a kereskedelmi szálláshelyeken 4,8 százalékkal emelkedett. A januárban működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1670 egység fogadott el pihenőkártyát 0,9 milliárd forint értékben.

A külföldivendég-éjszakák száma a legtöbb turisztikai régióban nőtt. Az országos átlagot meghaladó mértékben, 20 százalékkal bővült a forgalom az Észak-Alföldön és 17 százalékkal a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban. A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Románia és Oroszország esetében jelentősen, 8–21 százalék közötti mértékben bővült a vendégéjszakában mért forgalom. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák több mint tizedét igénybe vevő ázsiai vendégek az előző évinél 20 százalékkal több éjszakát foglaltak le a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 42,5 százalékra nőtt.

Január végén a Magyarországon működő egységek száma negyven­öttel 2400-ra nőtt, a 204 ezer kiadható férőhely csaknem változatlan volt az előző év azonos időszakához hasonlítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.