BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliós extrák a lakáspiacon

Átlagosan hat százalékkal kerülnek többe a teraszos és a kertkapcsolatos nagyvárosi lakások a többinél – állapította meg a Gardenexpo megbízásából végzett felmérésében az Ingatlan.com. A kínálati árak összevetéséből kitűnik, hogy forintosítható, vagyis milliós értéktöbbletet jelent a terasz és a kertkapcsolat a hasonló paraméterekkel rendelkező, környékbeli lakásokhoz képest. A kínálat ráadásul korlátozott, a régi-új társasházakban együttesen a lakások cirka 30 százaléka teraszos vagy van közvetlen összeköttetése a kerttel. A felmérésben az épülethez tartozó közös használatú kertet nem vették figyelembe, miután ilyen típusú ingatlanból nagyon kevés van Budapesten és a nagyvárosokban.

Érdekes trend, hogy egyetlen év alatt 25 százalékkal ugrott meg a kertkapcsolatos lakást keresők száma, illetve arányuk a vevők körében. Az exkluzív felmérés meglepő jellemzőkre is rámutatott: a budapesti lakásokhoz nagyobb terasz és erkély, viszont a családi házakhoz kisebb kert tartozik. Konkrétan: a teraszok vidéken 7,81 négyzetméteresek, Budapesten viszont 9 négyzetméter az átlag, miközben a vidéki kertek mérete átlagosan 903, a fővárosiaké pedig 750 négyzetméter. A kertek állapota helyenként nagyobb értéknövelő tényező, mint a telek mérete önmagában, az ingatlanértékesítésre készülőknek érdemes költeniük a rendbetételre. Ugyanez igaz az erkélyek és a teraszok állapotára, amelyek segítenek kitűnni a lakáspiac sokszínű kínálatából. A megfelelő döntések meghozatalában segíthet a hét végén sorra kerülő Gardenexpo, majd április elején a Construma Kert, mely rendezvényeken bemutatják az új trendeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.