BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: Fordulat a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot, ami magával hozta a hitelezés újraindulását, a megtakarítások növekedését, emellett fennmaradt az alacsony kamatok időszaka, ami hozzájárult ahhoz, hogy a megtakarítások új lehetőségeket keressenek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, a Figyelő című hetilap Aktuális trendek a magyar ingatlanpiacon című konferenciáján.

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Vémi Zoltán Kép: Vémi Zoltán[/caption]

Kifejtette: míg 2014-2015-ben hét-nyolcezer új lakás épült, 2016-ban több mint két és félszeresére - 31 559-re - emelkedett a kiadott építési engedélyek száma és csaknem 10 ezer - az előző évinél 31 százalékkal több - új lakás épült. A miniszter szerint ezek a trendek folytatódni fognak. (Már a tavasz élénkülést hozott a lakáspiacon!)

A lakáspiaci változásokban a kormány intézkedései is szerepet játszottak. Ezek között említette a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetését. A csok tapasztalatairól elmondta, továbbra is jelentős az igény a használt lakások vásárlása iránt (70 százalék), az igénybe vevők többsége pedig a két-három gyermekesek közül kerül ki. Hangsúlyozta: a csoknak a lakásépítés ösztönzése mellett demográfiai céljai is voltak, ezért arra koncentrál, hogy lehetőleg minél nagyobb méretű lakások épüljenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.