BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Stadler nyerte a MÁV tramtrainekre kiírt tenderét

A svájci hátterű Stadler Rail Valencia S.A.U. nyerte meg a MÁV-Start Zrt. nyolc – és opcionálisan további négy – dízel- és villamos üzemű tramtrain beszerzésére kiírt pályázatát. A magyarországi síneken új típusúnak számító járművek Szeged és Hódmezővásárhely között vasúti pályán, a két városon belül pedig villamosként közlekednek majd. Az uniós forrásból tervezett beruházás részleteiről a szerződés aláírása után adnak tájékoztatást.

Korábbi közlések alapján azonban ismert, hogy a Stadlernek a városi közlekedés miatt olyan, viszonylag kis tengelyterhelésű eszközt kell gyártania, amely kis sugarú körben is tud kanyarodni, és haladhat nagyvasúti pályán is, mielőtt Hódmezővásárhelyen ismét villamossínre ér. Ennek alapján a szerelvény két áramnemű lesz, mert a városban 600 voltot, a nyílt pályán 25 kilovoltot használ. Miközben az biztosra vehető, hogy a Stadler szolnoki egysége szereli majd a járművek forgóvázát, a tender győztesének még meg kell állapodnia lehetséges beszállítóival. Igen nagy esélyei vannak a Dunakeszi Járműjavítónak (DJJ), amellyel a Stadler Magyarország 2015-ben stratégiai partnerséget kötött, és amely képes a tramtrainek acél kocsiszekrényeinek gyártására és festésére, a járművek üzembe helyezésére, és felelhet a futópróbáért is. (A Stadler szolnoki üzeme az alumínium kocsitestekre szakosodott.) A DJJ szerepvállalása azért nem alapértelmezés, mert a tenderen nem társult a Stadler

Rail Valenciával, míg azon a pályázaton, amelyet a MÁV emeletes vonatokra írt ki, a svájci Stadler és a DJJ párosa közösen indult és nyert.

A MÁV-nak már 123 Stadler gyártmányú FLIRT villamos motorvonata van, ezekben megjelentek az itteni nagyobb külföldi gyártók, például a Knorr-Bremse és a Voith termékei is. Nem kizárt, hogy a cégek beszállítanak majd a tram­trainbe is.

A tendergyőztes valenciai egységet 2015 novemberében vásárolta meg az anyacég, a bussnangi központú Stadler – így szerzett mozdonygyártási képességeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.