BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős volt a februári forgalom

A szilveszteri vendégáradat uralta januárhoz mindig nehéz hasonlítani a februárt, amikor a síparadicsomok viszik el – némi képzavarral élve – a pálmát a magyarországi szálláshelyek elől, de a 6,5 százalékos növekedés igazán nem rossz a turisztikai szempontból nehéz hónapnak számító februárban.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében 7,8 százalékos emelkedés látszik a külföldi és 5,2 százalékos növekedés a belföldi vendégéjszakák számában. Az előző évihez képest 7,4 százalékkal növekedett a külföldi turisták száma, ami az egy évvel korábbi, a párizsi terror utóhatásaként megcsappant utazási kedv miatt alacsony bázishoz képest kiemelkedő igazából. Örvendetes, hogy például több német vendég érkezett, és hogy az orosz gyógyturisták visszatérnek – 45 százalékos növekedést jelez a KSH e vendégkörnél, ami a legnagyobb ugrás –, stabil forgalmat hozva a februárban nem éppen pörgő vidéki szállodáknak.

A négynaposra hízott húsvéti szabadság már főnyeremény lesz a belföldi turisztikai vállalkozásoknak, amelyek a tavalyinál két és félszer több belföldi vendégre számíthatnak a beérkezett foglalások szerint – adta hírül nemrég a Szallas.hu. A Széchenyi-pihenőkártya hatása az előzetes félelmek ellenére továbbra is markáns a belföldi turizmusban, februárban a 47 milliárd forintból 0,9 milliárdos bevételt hozott, ami önmagában 2,3 százalékkal több az előző évinél. A húsvéti időszakban még kiemelkedőbb lesz a szerepe, az előzetes felmérések szerint akkor minden negyedik szállóvendég SZÉP-kártyával fizeti ki az átlagosan csaknem 50 ezer forintos számláját. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, az idei évtől adható 100 ezer forintos készpénzes juttatás a cafeteria-rendszerben egyelőre nem törte le a SZÉP-kártyás költések arányát, sőt május végéig további növekedésre számítanak a lejáró egyenlegeket elköltők miatt.

A majdnem félházas február, amikor a szállodák szobakihasználtsága a 3,1 százalékpontos emelkedéssel 47,8 százalékosra nőtt, télen jó eredmény a szakmai szövetség elnöke szerint. Rámutatott: az összességében 10 százalék feletti budapesti vendégszám-növekedést nem a jól fizető üzleti utazók, az ötcsillagos hotelekben éjszakázók hozták össze, hanem zömmel az alacsonyabb kategóriájú szállodákban megszálló városlátogatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.